Proljetna sjetva u toku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proljetna sjetva u toku

Proljećna sjetva već je u toku. U Srpskoj bi trebalo da bude zasijano oko 160.000 hektara ratarskih kultura, od čega 132.000 hektara kukuruzom. Ratarima su dobro došle padavine, kao i podsticaji resornog ministarstva.

Kiša je nakvasila isušene oranice, temperatura je visoka, pa ratari žure sa sjetvom, da bi usjevi prispjeli prije sušnog perioda.

Rana sjetva pokazala se kao dobra zbog ranog nicanja i oprašivanja. Vlaga pogoduje usjevima, a i dnevne temperature od oko 20 stepeni i više, sasvim su dovoljne.

Na Poljoprivrednom dobru Semberija privode kraju sjetvu soje na 240 hektara.

Oko 10. aprila krećemo sa sjetvom kukuruza, kad se zemljište zagrije, jer je još uvijek hladno – ističe agronom Slobodanka Marković.

Zbog pada temperature tokom noći, mnogi ratari tek pripremaju zemljište.

Pročitajte još...   Najveći manastirski maslinjak niče u Hercegovini

Prednost rane sjetve jeste što usjevi prije sušnog perioda prolaze faze metličanja, svilanja i oplodnje, ali ima i nedostataka.

Ukoliko zemljište nije dovoljno zagrijano na deset stepeni u sjetvenom sloju, ili ukoliko dođe do naglog zahlađenja, usjevi će kasnije da krenu u vegetaciju.

Pojasnila je Radmila Nešković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Cijene repromaterijala nisu značajno mijenjane u odnosu na prošlu godinu.

Osim regresiranog goriva, uvedene su i nove podsticajne mjere za poljoprivrednike koji odluče da zasiju domaći hibrid kukuruza i industrijsko bilje.

Banjalučki bel 43, prilikom prodaje po svakoj vrećici kukuruza od 15 KM, regresiranog od strane Ministarstva, uvelo je za industrijsko bilje 200 KM po hektaru.

Naveo je Miroslav Bojić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pročitajte još...   Proizvođači duvana zahtjevaju niže akcize

Površine pod kukuruzom ovog proljeća biće za šest odsto veće u odnosu na prošlu godinu, a za 11 i 16 odsto površine pod industrijskim biljem i sojom.

Ukupna vrijednost proizvodnje, prema procjenama stručnih službi resornog ministarstva, biće za pet odsto veća u odnosu na 2018. godinu i iznosiće oko milijardu i 718 miliona KM.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.