Promet na berzi 14.02. – 18.02.2022. | Agroportal.ba
Pijačni barometar

Promet na berzi 14.02. – 18.02.2022.

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obilježio je proteklu sedmicu. Razlog, prije svega, vidimo zbog neradnih dana uslijed praznika, kao i smanjenoj aktivnosti robno-berzanskih učesnika na domaćem tržištu. Kukuruz je zabilježio blagi pad cijene, dok soja i pšenica bilježe odsustvo iz trgovanja. Ukupan promet je iznosio 620 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila 18.795.500,00 dinara.

promet

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz

Kukuruz je bio najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Na strani potražnje najviše interesovanja su pokazali izvoznici i trgovci, dok interes domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su realizovani u cjenovnom rasponu od 26,80 do 27,40 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po cijeni od 27,50 din/kg bez PDV-a. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo po cijeni od 26,00 din/kg bez PDV-a.  Ponderisana cijena za proteklu nedelju je 26,89 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz  je pojeftinio za 0,42%.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici odustaju od proizvodnje, stočari ulaze u zimu bez hrane, a vlasti ćute
Soja

Sojino zrno, nakon dužeg vremenskog perioda bilježi odsustvo iz trgovanja na Produktnoj berzi. Prvog dana ove nedelje, ponude su se kretale u cjenovnom rasponu od 74,60 do 75,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, uslijed pasivnosti na strani tražnje nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora. Sam kraj nedelje, donosi promjene u vidu tražnje na cjenovnom nivou od 74,70 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok se ponuda kretala na višem cjenovnom nivou. Iako, nije zabilježen statistički podatak ponderisane cijene, možemo konstatovati da ova uljarica ima stabilan cjenovni nivo u odnosu na prethodni period.

Pšenica

Na tržištu pšenice i dalje bez bitnijih promjena. Primjetna je veća ponuda u odnosu na tražnju, uslijed smanjenog interesovanja izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Izvoznici na FOB-u već duži vremenski period ne mogu da se uklope u domaće cijene, što jeste razlog odsustva tražnje. Dok, kupci iz zemalja regiona odlažu kupovine novih količina. Ponude u zavisnosti od kvaliteta i klauzule “gratis lager“ su se kretale od 30,50 do 31,00 din/kg. Ovakva situacija na domaćem tržištu ukazuje mogući na pad cijene. Terminska ponuda pšenice roda 2022. godine na cjenovnom nivou od 28,00 din/kg, sa isporukom robe tokom jula, nije adekvatno odreagovala na tražnju. Za razliku od domaćeg, cijene na ino tržištu su našle podršku u najavi povratka suvog i toplog vremena u Južnoj Americi. Cijene pšenice su rasle u Čikagu, jer su trgovci jačali svoje pozicije prije produženog vikenda, jer je u ponedeljak u SAD praznik.

Pročitajte još...   Zeleno svjetlo za GMO soju
Đubrivo

Cijene đubriva su u padu. S jedne strane, ponuda UREE se povećava i samim tim dolazi do negativnog cjenovnog trenda, dok s druge strane kod AN-a se bilježi veća zainteresovanost za kupovinom. Sa agronomske strane, logično je da se tražnja za AN-om povećava uslijed približavanja prihrane pšenice ovom azotnom formulacijom.

Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
0Shares
Slične objave
Pijačni barometar

Slaba ponuda i potražnja soje

Pijačni barometar

Kukuruz i dalje dominira na berzi