Promet na berzi 14.02. – 18.02.2022. | Agroportal.ba
Pijačni barometar

Promet na berzi 14.02. – 18.02.2022.

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obilježio je proteklu sedmicu. Razlog, prije svega, vidimo zbog neradnih dana uslijed praznika, kao i smanjenoj aktivnosti robno-berzanskih učesnika na domaćem tržištu. Kukuruz je zabilježio blagi pad cijene, dok soja i pšenica bilježe odsustvo iz trgovanja. Ukupan promet je iznosio 620 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila 18.795.500,00 dinara.

promet

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz

Kukuruz je bio najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Na strani potražnje najviše interesovanja su pokazali izvoznici i trgovci, dok interes domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su realizovani u cjenovnom rasponu od 26,80 do 27,40 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po cijeni od 27,50 din/kg bez PDV-a. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo po cijeni od 26,00 din/kg bez PDV-a.  Ponderisana cijena za proteklu nedelju je 26,89 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz  je pojeftinio za 0,42%.

Pročitajte još...   Semberci zbog otkupnih cijena pšenice na koljenenima
Soja

Sojino zrno, nakon dužeg vremenskog perioda bilježi odsustvo iz trgovanja na Produktnoj berzi. Prvog dana ove nedelje, ponude su se kretale u cjenovnom rasponu od 74,60 do 75,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, uslijed pasivnosti na strani tražnje nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora. Sam kraj nedelje, donosi promjene u vidu tražnje na cjenovnom nivou od 74,70 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok se ponuda kretala na višem cjenovnom nivou. Iako, nije zabilježen statistički podatak ponderisane cijene, možemo konstatovati da ova uljarica ima stabilan cjenovni nivo u odnosu na prethodni period.

Pšenica

Na tržištu pšenice i dalje bez bitnijih promjena. Primjetna je veća ponuda u odnosu na tražnju, uslijed smanjenog interesovanja izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Izvoznici na FOB-u već duži vremenski period ne mogu da se uklope u domaće cijene, što jeste razlog odsustva tražnje. Dok, kupci iz zemalja regiona odlažu kupovine novih količina. Ponude u zavisnosti od kvaliteta i klauzule “gratis lager“ su se kretale od 30,50 do 31,00 din/kg. Ovakva situacija na domaćem tržištu ukazuje mogući na pad cijene. Terminska ponuda pšenice roda 2022. godine na cjenovnom nivou od 28,00 din/kg, sa isporukom robe tokom jula, nije adekvatno odreagovala na tražnju. Za razliku od domaćeg, cijene na ino tržištu su našle podršku u najavi povratka suvog i toplog vremena u Južnoj Americi. Cijene pšenice su rasle u Čikagu, jer su trgovci jačali svoje pozicije prije produženog vikenda, jer je u ponedeljak u SAD praznik.

Pročitajte još...   Agrotehnika kukuruza, pripreme za proljetnu sjetvu
Đubrivo

Cijene đubriva su u padu. S jedne strane, ponuda UREE se povećava i samim tim dolazi do negativnog cjenovnog trenda, dok s druge strane kod AN-a se bilježi veća zainteresovanost za kupovinom. Sa agronomske strane, logično je da se tražnja za AN-om povećava uslijed približavanja prihrane pšenice ovom azotnom formulacijom.

Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
Shares
Slične objave
Pijačni barometar

Cijene žitarica 16.05. - 20.05.2022.

Pijačni barometar

Cijena žitarica 09.05. - 13.05.2022.