Protiv kvrgave kože vakcinisano više od 19.500 goveda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Protiv kvrgave kože vakcinisano više od 19.500 goveda

S ciljem suzbijanja pojave i širenja bolesti kvrgave kože, u Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine preventivno vakcinisano 19.546 goveda. Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da u Srpskoj i BiH do sada nisu zabilježeni slučajevi obolijevanja od ove bolesti, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

foto: glassrpske.com

Bolest kvrgave kože je oboljenje koje se ne može liječiti, pa se goveda moraju uništavati. Uzrokuje veliku materijalnu štetu proizvođačima mlijeka i mesa goveda. Iako je ranije ova bolest bila karakteristična samo za tropska područja Afrike, 2015. godine prvi put pojavljuje se u Evropi, između ostalog i u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

S obzirom na to da je oboljela stoka u zemljama regiona i da bolest prenose mušice i komarci, odlučili smo da sprovedemo preventivnu vakcinaciju goveda koja još traje, naveli su u Ministarstvu i dodali da je vakcinacija započeta u onim mjestima koja graniče sa zemljama u kojima je bilo oboljelih goveda.

Ističu da su vakcine obezbijeđene iz sredstava Evropske unije i Švedske agencije za razvoj (SIDA), dok se sprovođenje vakcinacije vrši iz sredstava nadležnih tijela RS, FBiH i Brčko distrikta.

BiH je do sada distribuisala 248.800 vakcina, koje su raspoređene veterinarskim organizacijama koje sprovode vakcinaciju. U RS je podijeljeno 113.050 doza, a vakcinacija još traje, naveli su u Ministarstvu i dodali da je kretanje životinja dozvoljeno nakon što prođe najmanje 28 dana od vakcinacije.

Pojašnjavaju da vakcinacija štiti doživotno goveda od bolesti, a sprečava i prenošenje bolesti sa jedne životinje na drugu.

Pročitajte još...   Domaće "voće i povrće" gubi bitku sa uvoznim, poražavajuća statistika

Nadležni veterinar za farme semberske industrije mesa Velibor Todorović pojašnjava da je RS podijeljena u dvije zone kada je riječ o vakcinaciji goveda, i to zonu A koja obuhvata predjele od Zvornika do Trebinja i zonu B koju čini Semberija.

Dobili smo za farme “Biosimensa” i “ZP Komerca” 1.100 doza, koje je obezbijedila švedska agencija SIDA. Vakcinaciju smo obavili u karantinu, a kako pristižu grla, tako ih i vakcinišemo. Stoka nakon vakcinisanja boravi u karantinu 28 dana, dok stekne imunitet. Nakon toga ide u dalji proces, a meso je bezbjedno za ljudsku upotrebu nakon sedam dana, rekao je Todorović i dodao da se goveda vakcinišu i u Srbiji, Grčkoj, Albaniji i Makedoniji.

Uvoz životinja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da nadležni kontrolišu sve životinje koje se uvoze na teritoriju BiH.

Svaka živa životinja koja se uvozi na teritoriju BiH provodi 21 dan u karantinu, kako bi se spriječio eventualni ulazak neke zarazne bolesti, istakli su u Ministarstvu.

Simptomi kvrgave kože

  • čvorići pod kožom koji  se pretvaraju u kraste
  • oticanje nogu
  • kašalj
  • obilno curenje iz nosa
  • izlučivanje pljuvačke
  • suzenje očiju
  • infekcija oka
  • groznica

Izvor: glassrpske.com

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)