Prva spalionica za klaonički otpad u Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prva spalionica za klaonički otpad u Srpskoj

Mesna industrija ‘ZP komerc iz Vršana kod Bijeljine, jedina je mesna industrija u Srpskoj koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada. Riješili su i problem otpadnih voda na ekološki siguran način, izgradnjom biloških prečistača. Uskoro će u rad pustiti i novi proizvodni pogon u koji će zaposliti 50 radnika, piše rtrs.tv

Industrija ZP komerc je izgradnjom spalionice za klaonički otpad riješila veliki problem u procesu proizvodnje. Gradska eko deponija više ne prima otpad životinjskog porijekla i spalionica je bila najbolje rješenje.

Iako izgradnja spalionice nije jeftino rješenje odlučili smo se na ovaj korak kako bismo riješili ovaj veliki problem, ističe vlasnik ZP komerca.

Ova mesna industrija izgradila je i postrojenje za biološki tretman otpadnih voda. U toku je i gradnja novog proizvodnog pogona na 6.400 kvadratnih metara, prema evropskim standardima. Imaće dvije linije klanja- za svinjsko i juneće meso.

Pročitajte još...   Žene iz Doboja ponosne na rod paprike

U vlastitim farmama godišnje utove oko 4.000 junadi i 35.000 svinja i sve prerade u vlastitim pogonima. Puštanjem u rad nove klaonice, stvariće se uslovi za otkup stoke od domaćih farmera.

Otvaranjem novog pogona stvara se mogućnost većeg otkupa stoke na području Semberije i širom Republike Srpske, kaže Slobodan Petrić, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Novi proizvodni pogon biće pušten u rad za 90 dana. Vrijednost investicije je oko 12 miliona KM.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Komentariši