Pukla tikva među povrtarima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pukla tikva među povrtarima

Umjesto jedinstvenog stava na sastanku s resornim ministrom,  u vezi s podsticajima u poljoprivredi za narednu godinu, povrtari iz Republike Srpske juče su izašli razjedinjeni. Te bez predsjednika Udruženja Branka Mastala, koji je ranije napustio salu i najavio ostavku.

 

Da je među povrtarima “pukla tikva” potvrdio nam je i sam Mastalo.

Smatrao sam da nemamo šta diskutovati o novom pravilniku o podsticajima. Ono što je dogovoreno prošle godine nije ispoštovano. Odnosi se na obračun podsticaja, koji nije izvršen onako kako je rečeno. Ne vrijedi mi se dogovarati kada će to opet biti drugačije.  Zbog toga sam napustio sastanak, dok su povrtari s kojima sam došao, osim jednog, ostali na sastanku.

Kaže kako će uskoro sazvati sjednicu Skupštine Udruženja, a na kojoj će i zvanično podnijeti ostavku.

Jednostavno ne mogu lagati ljude s kojima živim i radim. Jedno se dogovori, a drugačije se radi.

Mnogo zadovoljniji jučerašnji sastanak napustili su voćari i poljoprivrednici okupljeni u Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Kako smo vidjeli u nacrtu agrarnog budžeta, on se dosta podudara s našim prijedlozima. Ako prođe onako kao što je predloženo, mislim da je ovo jedan od najboljih prijedloga ikada koje je Ministarstvo ponudilo – kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Ravnopravnost podjele sredstava

Kaže kako se ide u pravcu ravnopravnosti raspodjele sredstava. Svi će imati jednako iz budžeta i neće se desiti da neko povuče ogroman dio novca a da neko ostane kratkih rukava i ne dobije ništa.

Prvi put veći dio poljoprivrednika će biti zadovoljan. Nezadovoljni će biti oni kojima će biti određeni limiti.

Konsultacije se nastavljaju danas. Kada će se preko puta ministra Borisa Pašalića i njegovih saradnika naći predstavnici udruženja mljekara, tovljača junadi, uzgajivača svinja i živinara.

Pročitajte još...   Proizvodnja goveđeg mesa

Iz Ministarstva su kratko saopštili kako je cilj konsultacija da se čuju prijedlozi i sugestije Udruženja poljoprivrednika. Kako bi bio izrađen što kvalitetniji pravilnik o podsticajima.

Ministarstvo je predstavilo koncept podrške sektoru poljoprivrede u narednom periodu. Pri čemu se zadržava kontinuitet podrške za sve mjere koje su dale pozitivan efekat, te uvode novine u cilju efikasnijeg korištenja sredstava agrarnog budžeta.

Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu planirani su podsticaji u iznosu od 71 milion KM.

Pročitajte još...   Kinezi zainteresovani za otkup mesa (VIDEO)

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio je u svom ekspozeu donošenje zakona o podsticajima, a što bi, prema ocjeni mnogih, bilo trajno rješenje za ovu oblast.

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

ROOTS – kako osigurati vodu tamo gdje je nema?

Agro reportažeAgro vijesti

Pile Farm povećava proizvodnju