Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve

Do kalendarskog početka zime ostalo je svega nekoliko dana. Umjesto sniježnog pokrivača i uobičajnih temperatura ispod nule ovih dana živa u termometru dostiže i 15. podiok. U Lijevče polju ratari zabrinuti za stanje jesenjih usjeva.

Drago Hrvaćanin iz Rogolja svakodnevno obilazi parcele pšenice koje nije zasijao u optimalnom agroroku. Neuobičajeno toplo vrijeme kaže negativno bi se moglo odraziti na usjeve jer vegetacija nije zaustavljena.

Malo je čak ovo sade i pretoplo jer još uvijek raste i nije dobro jer se previše razvija i kada dođe do snijega ona polegne.

Naglašava Drago Hrvaćanin, ratar iz Rogolja.

Pročitajte još...   Suša učinila svoje, ostvaruju se strahovanja ratara

Pero Dukić ječmom i uljanom repicom je zasijao više stotina hektara u optimalnom agroroku. Usjevi su prošli fazu “kaljenja”, međutim one je oprezan u prognozama.

Ovo vrijeme pogoduje razvoju bolesti i virusa na žitaricama i sama nam situacija nagovještava da ćemo morati biti vrlo spremni da ovako dobre usjeve održimo u dobroj kondiciji.

Istakao je Pero Dukić, iz preduzeća “Vitaland” Nova Topola.

Agronomi Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kažu da neuuobičajeno visoke temperature mogu negativno u manjoj mjeri uticati na usjeve zasijane izvan optimalnog agroroka.

Ako ne bude snijega, a pojave se niske temperature doćiće vjerovatno do nekog manjeg oštećenja, ali to je neznatno oštećenje za pšenicu 10 do 15 prosto ,ali se ona kompenzuje sa sjetvenom normom u kasnijim rokovima sjetve za 10 do 15 procenata.

Naglašava Nenad Erceg, stručni saradnik za ratarstvo Područne jedinice Gradiška, Resor za pružanje stručnih usluga.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 24.07.2018. godine

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom jeseni ozimim usjevima je zasijano oko 13.000 hektara što je znatno manje od dugogodišnjeg prosjeka. U optimalnom agroroku ratari su uspijeli da zasiju oko 40 procenata površina.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Rogatici krompir zasijan na 283 hektara, više nego lani

Agro vijesti

Kajsija spremna za branje tri nedjelje ranije