Petak , 10 Aprila 2020
Početak / Agro vijesti / Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve

Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve

Do kalendarskog početka zime ostalo je svega nekoliko dana. Umjesto sniježnog pokrivača i uobičajnih temperatura ispod nule ovih dana živa u termometru dostiže i 15. podiok. U Lijevče polju ratari zabrinuti za stanje jesenjih usjeva.

Drago Hrvaćanin iz Rogolja svakodnevno obilazi parcele pšenice koje nije zasijao u optimalnom agroroku. Neuobičajeno toplo vrijeme kaže negativno bi se moglo odraziti na usjeve jer vegetacija nije zaustavljena.

Malo je čak ovo sade i pretoplo jer još uvijek raste i nije dobro jer se previše razvija i kada dođe do snijega ona polegne.

Naglašava Drago Hrvaćanin, ratar iz Rogolja.

Pero Dukić ječmom i uljanom repicom je zasijao više stotina hektara u optimalnom agroroku. Usjevi su prošli fazu “kaljenja”, međutim one je oprezan u prognozama.

Ovo vrijeme pogoduje razvoju bolesti i virusa na žitaricama i sama nam situacija nagovještava da ćemo morati biti vrlo spremni da ovako dobre usjeve održimo u dobroj kondiciji.

Istakao je Pero Dukić, iz preduzeća “Vitaland” Nova Topola.

Agronomi Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kažu da neuuobičajeno visoke temperature mogu negativno u manjoj mjeri uticati na usjeve zasijane izvan optimalnog agroroka.

Ako ne bude snijega, a pojave se niske temperature doćiće vjerovatno do nekog manjeg oštećenja, ali to je neznatno oštećenje za pšenicu 10 do 15 prosto ,ali se ona kompenzuje sa sjetvenom normom u kasnijim rokovima sjetve za 10 do 15 procenata.

Naglašava Nenad Erceg, stručni saradnik za ratarstvo Područne jedinice Gradiška, Resor za pružanje stručnih usluga.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom jeseni ozimim usjevima je zasijano oko 13.000 hektara što je znatno manje od dugogodišnjeg prosjeka. U optimalnom agroroku ratari su uspijeli da zasiju oko 40 procenata površina.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Kišno proljeće zabrinulo poljoprivrednike

Kišno proljeće i niske temperature za ovo doba godine u Hercegovini donjele su probleme poljoprivrednicima, …