Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ratari zabrinuti na uticaj temperatura na usjeve

Do kalendarskog početka zime ostalo je svega nekoliko dana. Umjesto sniježnog pokrivača i uobičajnih temperatura ispod nule ovih dana živa u termometru dostiže i 15. podiok. U Lijevče polju ratari zabrinuti za stanje jesenjih usjeva.

Drago Hrvaćanin iz Rogolja svakodnevno obilazi parcele pšenice koje nije zasijao u optimalnom agroroku. Neuobičajeno toplo vrijeme kaže negativno bi se moglo odraziti na usjeve jer vegetacija nije zaustavljena.

Malo je čak ovo sade i pretoplo jer još uvijek raste i nije dobro jer se previše razvija i kada dođe do snijega ona polegne.

Naglašava Drago Hrvaćanin, ratar iz Rogolja.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 03.03.2020.

Pero Dukić ječmom i uljanom repicom je zasijao više stotina hektara u optimalnom agroroku. Usjevi su prošli fazu “kaljenja”, međutim one je oprezan u prognozama.

Ovo vrijeme pogoduje razvoju bolesti i virusa na žitaricama i sama nam situacija nagovještava da ćemo morati biti vrlo spremni da ovako dobre usjeve održimo u dobroj kondiciji.

Istakao je Pero Dukić, iz preduzeća “Vitaland” Nova Topola.

Agronomi Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kažu da neuuobičajeno visoke temperature mogu negativno u manjoj mjeri uticati na usjeve zasijane izvan optimalnog agroroka.

Ako ne bude snijega, a pojave se niske temperature doćiće vjerovatno do nekog manjeg oštećenja, ali to je neznatno oštećenje za pšenicu 10 do 15 prosto ,ali se ona kompenzuje sa sjetvenom normom u kasnijim rokovima sjetve za 10 do 15 procenata.

Naglašava Nenad Erceg, stručni saradnik za ratarstvo Područne jedinice Gradiška, Resor za pružanje stručnih usluga.

Pročitajte još...   Ratari u RS posrću pod teretom visokih cijena

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom jeseni ozimim usjevima je zasijano oko 13.000 hektara što je znatno manje od dugogodišnjeg prosjeka. U optimalnom agroroku ratari su uspijeli da zasiju oko 40 procenata površina.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''