Rigorozne kontrole prometa stoke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rigorozne kontrole prometa stoke

U Bijeljini su počele rigorozne kontrole prometa stoke zbog sve češće pojave nelegalne trgovine. Veterinarska inspekcija upozorava farmere da prilikom transporta stoke moraju posjedovati zdravstveno uvjerenje i pasoš za životinje.

Pijačni dan u Bijeljini je utorak, i dugi niz godina i uzgajivači i kupci su na ovaj dan trgovali domaćim životinjama na stočnoj pijaci i poštovali pijačni red. Posljednjih godina sve češća je pojava trgovine na nedozvoljenim mjestima i bez potrebne dokumentacije što predstavlja opasnost od pojave i širenja zaraznih bolesti. Veterinarska inspekcija počela je rigorozne kontrole.

Prodaja stoke je isključivo dozvoljena na farmama, odnosno kod kuće, na imanjima domaćina i na stočnoj pijaci, a sve mimo toga se smatra nezakonitim.

Pojašnjava Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina.

Pročitajte još...   Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare

Preventivne kontrole protekle godine pokazale su da ima farmera koji ne žele da uđu u pijacu iako je ulaz besplatan, a na raspolaganju imaju stočnu vagu i druge pogodnosti. I pijačni dan je prilagođen potrebama uzgajivača. Sada na pijacu dolaze ponedjeljkom.

Pijaca bi trebalo da bude svaki dan. Ovo je semberski kraj i svaki dan trebalo bi da se trguje stokom ovdje, a ne ispred pijace i ili negdje sa strane.

Kaže Stojan Marković iz mjesta Hase.

Pročitajte još...   Bijeljina: Organska proizvodnja voća i povrća

Savjesni proizvođači vode računa o zdravlju životinja i imaju potrebnu dokumentaciju, prometuju na stočnoj pijaci, a farmeri koji se ne pridržavaju propisa biće kažnjeni prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, u iznosu od 500 do 1.500 KM.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku