Rod borovnice lošiji, radnika sve manje a cijena sve veća
Agro vijesti

Rod borovnice lošiji, radnika sve manje a cijena sve veća

Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice ove godine počela je petnaestak dana kasnije nego što je uobičajeno prethodnih godina zbog zakašnjelog zrenja koje je posljedica dugog kišnog i hladnog vremena tokom proljeća. 

borovnice

Foto: Srna

Slabiji rod manje berača

Prema tvrdnjama berača, rod je znatno slabiji nego prošle i ranijih godina.

Ove sezone manje je i berača koji izjutra odlaze u brda da beru borovnicu. Jer stariji zbog godina i vrletnih i teško pristupačnih terena odustaju od berbe. Dok mlađi ne žele da se bave ovim napornim poslom iako je ovogodišnja cijena borovnice bolja nego ikad.

Pročitajte još...   Pravci mogućeg unapređenja proizvodnje jagode
Veće cijene

Cijena je od 12 do 15 KM za kilogram ovog voća i berači beru po narudžbi za poznate kupce. Uglavnom za one koji iz dijaspore dolaze na odmor u rodni kraj.

Iako je cijena 20 do 50 odsto viša nego lani uveče nema berača na lokaciji iznad gradske pijace da čekaju da se pojave kupci. A visoka cijena ne odgovara ni nakupcima kojih ove godine još nema da otkupljuju borovnicu.

Pročitajte još...   Slovenci traže jasniji sistem obilježavanja porijekla meda
Prodaja nestabilna

Svi berači pri silasku sa brda borovnicu nose kućama ili ih dočekuju naručioci kod izvorišta ljekovite vode Guber. Gdje im isporučuju naručene količine i odmah naplaćuju.

Kako tvrde, zbog slabijeg roda, ove godine najbolji berači dnevno mogu da naberu maksimalno deset kilograma. Dok su u sezonama kada je rod bio bolji brali od 15 do 17 kilograma dnevno i to je takođe, uticalo na rast cijene ovog voća.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?