Sanacija šteta od grada i oporavak stabala voća | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Sanacija šteta od grada i oporavak stabala voća
U proteklih nekoliko godina svjedoci smo nestabilnih vremenskih prilika i pojave grada koji pričinjava oštećenja na poljoprivrednim kulturama, te dodatno otežava ovu proizvodnju.

Najbolja zaštita protiv grada svakako je postavljanje protivgradnih mreža i osiguravanje proizvodnje na taj način. Međutim, nisu svi proizvođači u prilici da investiraju sredstva za postavljanje mreže, te pojavom grada imaju i značajne štete u svojim voćnjacima. U ovakvim zasadima nakon nepogoda mora se pristupiti sanaciji nastalih oštećenja.

U zavisnosti od krupnoće i intenziteta grad pričinjava i različita oštećenja na plodovima, lišću, ali i sadnicama.

Rane koje napravi grad predstavljaju ulazna vrata za patogene koji će dodatno da oslabe biljke. U oštećenim zasadima važno je da se u periodu do 24 časa od nepogoda urade tretmani za dezinfekciju sa nekim od fungicida. Kao fungicidi za ove namjene preporučuju se sredstva na bazi kaptana (npr. Merpan 50…) koja imaju dobra dezinfekciona svojstva, ali i pozitivno djelovanje na zarastanje rana, zatim sredstava na bazi fosetil aluminijuma, propineba, trifloksistrobina i dr., a u vinogradima primjena sredstava na bazi bakra.

Pročitajte još...   Drvenar ponovo napada jabuke i šljive

Pored fungicida preporučuje se i primjena biostimulatora sa naglašenim sadržajem aminokiselina, huminskih kiselina, kao što su Drin, Goemar BM 86, Protifert, Fertileader i sl., kao i folijarna đubriva sa naglašenim azotom uz ostale makro i mikroelemente koji će pomoći u obnavljanju zasada.

Pročitajte još...   Potpisan Memorandum o izgradnji mreže protivgradnih stanica

U zasadima koji imaju mogućnost primjene đubriva kroz sistem za navodnjavanje, takođe se preporučuje primjena vodotopivih đubriva.

Pored ovih hemijskih mjera u zasadima gdje su pričinjena veća oštećenja na granama, potrebno ih je ukloniti i mehanički, te omogućiti formiranje novog prirasta za zamjenu oštećene rodne grane.

U voćarskoj proizvodnji grad pričinjava najveća oštećenja u tekućoj proizvodnoj godini, ali nastala oštećenja negativno se odražavaju i na narednu sezonu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši