Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske zbog zaštite domaće proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šarović ograničio uvoz pilećeg mesa iz Turske zbog zaštite domaće proizvodnje

Izvoz mesa koči parlament

Po zahtjevu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz u Bosnu i Hercegovinu pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Ovu odluku ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je, kako se navodi, donio u cilju zaštite domaće industrije

Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju.

Mjera o zabrani uvoza posebno je važno ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske, navode iz Ministarstva.

Pročitajte još...   Reakcija Udruženja mljekara povodom novonastale situacije

Podsjećaju, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je preko 9.000 tona mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona, a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.

Pročitajte još...   Izvoz iz Republike Srpske povećan za 21,4 odsto

Izvor: Klix

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)

1 Comment

Comments are closed.