Situacija sa vodostajima zavisi od vremenskih prilika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Situacija sa vodostajima zavisi od vremenskih prilika

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je danas u Brodu da su rijeke Sana, Sava i Una u porastu, te da dalja situacija sa vodostajima u Republici Srpskoj zavisi od vremenskih prilika, prenose nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Situacija sa vodostajima zavisi od snijega koji će se otopiti ukoliko dođe do naglog porasta temperature, rekao je Međed novinarima nakon sastanka sa načelnicima opština Brod i Derventa, na kojem su doneseni zaključci o stanju vodozaštitnih objekata na području Broda i jezeru Drenova.

Međed je rekao da su sve lokalne zajednice dužne da postupaju u skladu sa Planom zaštite od poplava, koji je objavljen u Službenom glasniku, ili da prilagode svoje postojeće planove.

U okviru Republičke uprave Civilne zaštite imamo izuzetno obučene spasilačke jedinice koje su i opremljene u skladu sa standardima EU, naveo je Međed i dodao da su u Civilnoj zaštiti spremni da u svakom trenutku djeluju na zahtjev lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, opštine će sada moći koristiti pumpe koje mogu u jednoj minuti izbaciti 20.000 litara vode, a koje su nabavili zahvaljujući inostranim fondovima.

Pročitajte još...   Vidović: Privredi iz fondova isplaćeno više od 100 miliona KM

Govoreći o jezeru Drenova, Međed je rekao da je to problem koji se tiče opština Derventa, Prnjavor, ali i opštine Brod.

Godinama nije ništa rađeno po pitanju jezera Drenova. Utvrđeno je da je neophodno vršiti kontrolu ispuštanja vode, zatim uraditi sistem uzbune u slučaju zemljotresa kako se ne bi ugrozile ove opštine, rekao je Međed i dodao da je prije godinu dana nadležnost za upravljenje jezerom Drenova, dobila Javna ustanova “Vode Srpske”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je da ovo Ministarstvo planira da do kraja 2022. godine uloži oko 180 miliona KM za rekonstrukciju i obnovu postojećih odbrambenih objekata protiv poplava.

Više od 30 godina nije ulagano i treba imati u vidu da ova sredstva neće biti dovoljna da se u potpunosti riješi ovaj problem, dodao je Stojanović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić ocijenio je da je današnji sastanak posebno značajan za ovu opštinu, koja ima složenu situciju kada je riječ o poplavama.

Pročitajte još...   Mrkve i peršuna ima u Semberiji, ali najteže plasirati robu

Sastanku su prisustvovali i direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Milan Kikić sa saradnicima, načelnici područnih odeljenja civilne zaštite Doboj i Banjaluka i glavni republički vodni inspektor.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

ROOTS – kako osigurati vodu tamo gdje je nema?

Agro reportažeAgro vijesti

Pile Farm povećava proizvodnju

Komentariši