Nedjelja , 5 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Sljedeće sedmice interventni otkup tovljene junadi

Sljedeće sedmice interventni otkup tovljene junadi

Interventni otkup utovljene junadi, koji će Vlada Srpske sufinansirati sa dva miliona KM, počeće iduće sedmice, potvrđeno je u Bijeljini nakon sastanka predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Semberije, Federacije BiH i Distrikta Brčko. Na istitucije BiH apeluju da zaštite domaću proizvodnju – u suprotnom prijete blokadama puteva.

U Semberiji je za prodaju spremno 10.000 utovljenih grla, koja svakog dana stvaraju nove troškove. Јedina izvjesna mjera pomoći je interventni otkup koji subvencioniše Vlada radi očuvanja domaće proizvodnje.

Trenutno u Semberiji imamo 5.000 utovljenih bikova. Akcenat je stavljen na bikove koji su teški oko tone i više i oni hitno moraju biti riješeni.

Kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Nakupci koriste situaciju i ucjenjuju cijenom koja je gubitak za farmere. Cijena koju je odredilo Ministarstvo, od 3,9 KM, za stočare je povoljna.

Taj iznos nam odgovara i mnogo znači, jer se cijena ranije kretala od 3,1 do 3,5 KM. Na početku bi trebalo da budu otkupljeni najveći bikovi, a nakon toga rješavaćemo ostalo.

Kaže Ljubiša Stevanović, poljoprivrednik iz Amajlija.

Otkup će trajati do kraja januara. Do tada bi trebalo da bude otkupljen planirani broj grla i rasterećena tovilišta.

Planiran je otkup više od 4.000 životinja, a prioritet su grla koja su prerasla i koja su van produktivnog perioda. Tih 4.000 grla je namijenjeno za izvoz, ukoliko se steknu uslovi za to.

Pojašnjava Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

I dalje nema očekivanog izvoza na tursko tržište. Stočari od bh. institucija traže hitne mjere zaštite domaće proizvodnje. Ako uskoro ništa ne urade spremni su, kažu, na blokade puteva i graničnih prelaza.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Farmeri prijete nadležnim institucijama

“Bikovima na institucije BIH” – farmeri prijete nadležnim organima

Stočari iz BiH koji su prije tri sedmice od vlasti zatražili uvođenje specifične carine na …