Sljedeće sedmice interventni otkup tovljene junadi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sljedeće sedmice interventni otkup tovljene junadi

Interventni otkup utovljene junadi, koji će Vlada Srpske sufinansirati sa dva miliona KM, počeće iduće sedmice, potvrđeno je u Bijeljini nakon sastanka predstavnika Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Semberije, Federacije BiH i Distrikta Brčko. Na istitucije BiH apeluju da zaštite domaću proizvodnju – u suprotnom prijete blokadama puteva.

U Semberiji je za prodaju spremno 10.000 utovljenih grla, koja svakog dana stvaraju nove troškove. Јedina izvjesna mjera pomoći je interventni otkup koji subvencioniše Vlada radi očuvanja domaće proizvodnje.

Trenutno u Semberiji imamo 5.000 utovljenih bikova. Akcenat je stavljen na bikove koji su teški oko tone i više i oni hitno moraju biti riješeni.

Kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

Pročitajte još...   Zelena pijaca gubi svoju svrhu postojanja

Nakupci koriste situaciju i ucjenjuju cijenom koja je gubitak za farmere. Cijena koju je odredilo Ministarstvo, od 3,9 KM, za stočare je povoljna.

Taj iznos nam odgovara i mnogo znači, jer se cijena ranije kretala od 3,1 do 3,5 KM. Na početku bi trebalo da budu otkupljeni najveći bikovi, a nakon toga rješavaćemo ostalo.

Kaže Ljubiša Stevanović, poljoprivrednik iz Amajlija.

Otkup će trajati do kraja januara. Do tada bi trebalo da bude otkupljen planirani broj grla i rasterećena tovilišta.

Planiran je otkup više od 4.000 životinja, a prioritet su grla koja su prerasla i koja su van produktivnog perioda. Tih 4.000 grla je namijenjeno za izvoz, ukoliko se steknu uslovi za to.

Pojašnjava Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Pročitajte još...   U domaćinstvu Topića, Brezulja otelila tri teleta

I dalje nema očekivanog izvoza na tursko tržište. Stočari od bh. institucija traže hitne mjere zaštite domaće proizvodnje. Ako uskoro ništa ne urade spremni su, kažu, na blokade puteva i graničnih prelaza.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka