Stanje ozimih usjeva u Posavini zadovoljavajuće | Agroportal.ba
Agro vijesti

Stanje ozimih usjeva u Posavini zadovoljavajuće

Stanje ozimih usjeva u Posavini je zadovoljavajuće, tvrde stručnjaci, a nedavni mrazevi nisu oštetili biljke koje su u dobroj kondiciji. Ratari koriste toplije vrijeme za prihranu pšenice i zaštitu od korova i insekata, ali i pripremu oranica za proljetnu sjetvu koja će u opštini Šamac biti obavljena na oko 10 hiljada hektara, piše rtrs.tv

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pero Bogdanović iz Tišine obrađuje 12 hektara oranica, od čega je polovina pod ozimom pšenicom. Na preostalim parcelama će u proljetnoj sjetvi zasijati soju i kukuruz. Prihranu pšenice je obavio, a proljetnu sjetvu će početi u zavisnosti od vremenskih uslova, početkom aprila.

Planiram tri hektara ha kukuruza i tri hektara soje. Zaorao sam u jesen gnojivo i nadam se dobrom prinosu, rekao je  Bogdanović.

Prema planu proljetne sjetve, u opštini Šamac će jarim žitaricama, povrćem i duvanom biti zasijano oko deset hiljada hektara oranica, od čega će polovinu zauzeti kukuruz.

Sjetva kukuruza i soje između 5. i 10. aprila je početak optimalnog roka, opet zavisi od temperature zemljišta i vremenskih prilika,. Optimalan početak sjetve je kada temperatura zemljišta u zoni sjetvenog sloja, a to je do 5 cm, 10 stepeni Celzijusovih i ima tendenciju porasta, istakao je agronom Svetozar Evđić.

Sjetva povrća u plastenicima već je počela. Predrag Sekulić iz Crkvine proizveo je rasad paradajza i krastavca i presadio u tople leje. Berba prvih plodova krastavca počinje za desetak dana.

Prošle godine smo imali ekstremno niske temperature u januaru, ove godine krajem februara i početkom marta. Ali ipak, biljke su u dobroj kondiciji, uspjeli smo da sačuvamo, iako nije bilo dovoljno svjetlosti u toku februara, izjavio je Predrag Sekulić iz Crkvine.

Stručnjaci ratare podsjećaju da je odgovarajuća priprema zemljišta uz primjenu pune agrotehnike i izbor kvalitetnog sjemena recept za zadovoljavajuće prinose i u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord

Komentariši