Staša Košarac sa ambasadorima Turske i Bjelorusije
Agro vijesti

Staša Košarac sa ambasadorima Turske i Bjelorusije

Staša Košarac sa ambasadorima
Staša Košarac primio ambasadora Turske u BiH Halduna Koča (Haldun Koç) i ambasadora Bjelorusije za BiH Aleksandra Ponomareva.

Tema razgovora ministra Košarca i ambasadora Koča bila je unapređenje saradnje BiH i Turske u oblasti poljoprivrede. Ambasador Koč informisao je ministra Košarca o inicijativi za organizovanjem sastanka sa ministrom poljoprivrede Turske. A sve u cilju intenziviranja spoljnotrgovinske razmjene. Te jačanja saradnje u sektoru poljoprivrede.

Sastanak ministara u Januaru

Turski ambasador predložio je da sastanak na ministarskom nivou bude održan u januaru 2021. godine u Sarajevu ili Ankari. Ministar Košarac prihvatio je poziv za sastanak. Uz zahtjev da delegaciju BiH, osim njega, čine i ministri poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH. Gdje bi se na sveobuhvatan način razgovaralo o poboljšanju saradnje i povećanju spoljnotrgovinskog prometa.

Pročitajte još...   Za razvoj poljoprivrede 1,2 milion KM

On je istakao da je prioritetni cilj u pregovorima sa turskom stranom nastavak izvoza mesa iz BiH u Tursku u većem obimu. Te mogućnost izvoza gotovih proizvoda od mesa i eteričnih ulja na tursko tržište. Ministar Košarac ocijenio je da će predstojeći sastanak na ministarskom nivou biti dobra prilika i da entitetski ministri otvore dijalog sa ministrom poljoprivrede Turske o brojnim temama u vezi sa razvojem ovog sektora, budući da je to pitanje u nadležnosti entiteta.

Pročitajte još...   Javni poziv za podsticaje za kapitalne investicije 3. maja
Bjelorusija kao potencijalno tržište

Staša Košarac sa ambasadorima

Na sastanku ministra Košarca i ambasadora Ponomareva konstatovano je da je potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju u oblastima poljoprivrede i industrijske proizvodnje, te da je potrebno dodatno ojačati kulturnu saradnju.

Ministar Košarac izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će u četvrtak, 24. decembra 2020. godine, na Palama biti otvoren počasni konzulat Republike Bjelorusije. Te izrazio nadu da će aktivnost počasnog konzulata doprinijeti razvoju ukupnih odnosa dviju zemalja.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji