Stiže pomoć za nabavku mašina i opreme | Agroportal.ba
Agro vijesti

Stiže pomoć za nabavku mašina i opreme

Poljoprivrednici u Srpskoj koji planiraju da unaprijede proizvodnju i ove godine mogu računati na subvencije za nabavku nove mehanizacije i opreme. Način dodjele podsticaja uređen je novim Pravilnikom o kapitalnim investicijama u poljoprivredi.

Navedeni dokument Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je objavljen u četvrtak u “Službenom glasniku RS”, predviđa podršku proizvođačima za pet različitih tipova investicija.

Ratari na pomoć mogu računati prilikom nabavke poljoprivredne mehanizacije, zatim za investicije u stočarskoj proizvodnji koje predviđaju izgradnju objekata i nabavku opreme za farme. Te za investicije u biljnoj proizvodnji poput izgradnje plastenika, podizanje višegodišnjih zasada i postavljanje protivgradnih mreža. Resorno ministarstvo subvencionisaće i investicije u sortiranje, pakovanje i preradu poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvu, kao i nabavku tehnološke opreme, a novac mogu očekivati i proizvođači koji se odluče da ulažu u opremu za navodnjavanje.

Novac se odobrava u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva.

Uslovi za subvenciju

Naveli su da poljoprivrednici koji žele ostvariti subvenciju za kapitalne investicije moraju imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Uslov je i da ažuriraju podatke u registru do 15. maja tekuće godine. Te da su platili naknadu za protivgradnu zaštitu i prijavili doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje za prošlu  godinu.

Prema posebnom uslovu pravo za ostvarivanje podsticaja po novom pravilniku imaju korisnici podsticaja koji su ulaganja izvršili od 14. marta ove godine, osim za ulaganja u podizanje voćnih zasada, koja su izvršena od 1. jula lani pa do isteka javnog poziva.

Dodali su da su kriterijumi za izbor korisnika drugačiji nego lani.

Za razliku od prošle godine kada je vrijeme predaje zahtjeva na javni poziv bio jedini kriterijum, ove godine uveden je sistem bodovanja koji uključuje devet kriterijuma. Ukoliko dva ili više aplikanata budu imali isti broj bodova prednost će imati oni koji su prije predali prijavu.

Naveli su da će nakon stupanja na snagu Pravilnika o kapitalnim investicijama, Agencija za agrarna plaćanja objaviti javni poziv. O datumu objavljivanja javnost će biti blagovremeno informisana.

Poljoprivrednici pravo ostvaruju prijavom na javni poziv sa računima ili predračunima investicionih ulaganja koja su izvršili ili planiraju izvršiti u narednom periodu.

Istakli su da je ove godine za kapitalne investicije u poljoprivredi izdvojeno 10,35 miliona KM, od čega će najmanje 4,7 miliona KM biti usmjereno na investicije koje se odnose na gazdinstva. Ostatak sredstava biće izdvojen za investicije poput podrške samozapošljavanju inženjera poljoprivrede, modernizaciji protivgradne odbrane. Zatim podršku poslovnim planovima zadruga, za uvođenje tehnoloških inovacija, te za razne projekte.

Podsticaji koje se odnose za nabavku poljoprivredne mehanizacije povećani su za 20 odsto. Dok su za investicije u stočarstvu uvećani za 70, a u biljnoj proizvodnji 60 odsto.

Kriterijume bodovanja zainteresovani mogu pronaći u Pravilniku o kapitalnim investicijama u poljoprivredi koji se nalazi na sajtu resornog ministarstva.

Pročitajte još...   Ljetnja rezidba kruške – osnova za dobar rod u narednoj godini

Dva pravilnika

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS godišnje donosi dva pravilnika za raspodjelu novca iz agrarnog budžeta i ostvarivanje prava poljoprivrednika. Prvi je opšti Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u kojem su navedene sve mjere podrške za proizvođače. Dok se drugi dokument odnosi isključivo na investicije.

Takva praksa u RS je uvedena lani i pokazala se vrlo uspješnom. To je praksa koju primjenjuju i zemlje u okruženju, a prati i model dodjele sredstava Evropske unije.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše