Suša zapalila žito, zapaliće i cijenu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Suša zapalila žito, zapaliće i cijenu

Suša i visoka temperatura vazduha, koje već danima ne popuštaju i koje će još da traju, smanjiće ovogodišnje prinose žitarica, a posebno kukuruza i pšenice, saglasni su poljoprivrednici iz BiH.

suša

Foto: ilustracija

Toplotni udar

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne” da, ako potraju visoke temperature još nekoliko dana, sigurno se može očekivati za pšenicu toplotni udar i smanjenje kvaliteta i kvantiteta zrna.

Visoka temperatura vazduha, koja će, prema najavama, potrajati još nekoliko dana, uzrokuje promjene na biljkama i zasijanim usjevima, posebno kod pšenice, koja je u fazi nalivanja zrna.

Ove temperature više od 30 stepeni sa suvim vazduhom sigurno će dovesti to toplotnog udara, koji će naprijeko izazvati zrenje, te će uticati da dođe do slabijeg kvaliteta, ali i manjeg roda, kazao Marinković.

Sve je krenulo kako treba

Te istakao da su ratari prije 15 dana bili optimisti i očekivali dobre prinose žita.

Kiše su bile na vrijeme, ali će ova suša definitivno poremetiti određene planove, kazao je Marinković i istakao da se žetva pšenice očekuje krajem ove sedmice.

Ječam ide po planu

Prema njegovim riječima, jedino čemu trenutno ne smeta ova visoka temperatura vazduha je ječam, koji je u fazi zriobe ili žetve.

Proljećni usjevi kukuruza i soje su u fazi nedostatka vlage, što je primjetno na usjevima gotovo na svim tipovima zemljišta. Već se na kukuruzu osjeti uvrtanje listova, što je njegov zaštitni mehanizam kada mu nedostaje vlaga, kazao je Marinković.

Visoke temperature i suša mogu mnogo da smanje porast biljaka, a tim i potencijal za stvaranje dobrog prinosa.

Pročitajte još...   Vremenske prilike umanjile rod i kvalitet pšenice
Očekuje nas manji rod

Da su visoke temperature napravile poremećaj žitaricima, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Sigurno je da će sve žitarice ove godine imati manji rod, ali i slabiji kvalitet upravo zbog ove suše i jako visokih temperatura, kazao je Bakajlić. Te dodao da sadašnje temperature utiču da pšenica naglo zri, te da će, kako kaže, vremenski šok uticati da bude manji prinosi.

Kukuruz ugrožen

Da su sušom pogođeni kukuruz i pšenica i da će sigurno ove godine imati manji rod, kaže i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Sigurno je da pšenica u ovom periodu sada jako brzo zri, što nije dobro, ne možemo da očekujemo dobar kvalitet zrna, dok kukuruzu fali vlage da dalje napreduje, ističe Bićo.

Te dodaje da će se to odraziti i na same cijene.

Takva situacija dovešće do većih cijena žita, smatra Bićo.

Biće problematično

Da žitaricama nikako naruku ne idu visoke temperature, ističe i Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS.  On kaže da su temperature previsoke za rast i normalno funkcionisanje biljaka i njihove procese.

Kada se posmatraju strna žita, posebno ječam, koji je sada u fazi zrenja i može da se žanje, neće biti značajnih posljedica. Nadamo se da će barem i ranije sorte pšenice da se izvuku, dok će prinosi kukuruza sigurno biti umanjeni, kazao je Mandić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?