Sve što proizvedu, to i prodaju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sve što proizvedu, to i prodaju

Bračni par Fikreta (62) i Avdo (64) Sandžić, prvi povratnici Gostilja kod Srebrenice, poznati su po kvalitetnoj proizvodnji povrća i voća.

Dobar kvalitet

Na svom otvorenom imanju i plastenicima proizvode kvalitetne paprike, mrkvu, paradajz, krastavce, patlidžan, pekmez, med, aroniju, lubenice i ruže. Proizvode prodaju svježe, ali i od njih prave džemove, sokove, ajvare i druge prehrambene proizvode. Sve je organska proizvodnja, a sve što proizvedu prodaju na kućnom pragu.

Avdo kaže da kupci znaju za kvalitet njihovih proizvoda i dolaze iz Srebrenice, Bratunca i gradova iz Federacije BiH.

Kupuju u manjim i većim količinama, tako da pred kraj jeseni nemamo zaliha naših proizvoda.

Sok od aronije

Fikreta kaže da kupci, osim paradajza, paprike i mrkve, najviše traže sok od aronije, ajvar i med. Proizvode pravi po svom ustaljenom receptu i, kako kaže, nikada nije imala „reklamaciju“ za kvalitet i pakovanje. Raduje je što inozemni turisti znaju za njihove proizvode i kupuju onoliko koliko mogu ponijeti.

Pročitajte još...   Obezbijediti otkup voća

Ko ne voli žene, ne voli ni ruže

Između ostalog, Avdo je „specijalista“ za plasteničku proizvodnju i prodaju ruža. S buketima ruža, tri dana u sedmici šeta srebreničkim ulicama govoreći ”ko ne voli žene, ne voli ni ruže”. Kući se vraća s novcem i bez ruža. Kaže da često ima većih narudžbi, a najviše ih proda obilazeći općinske i druge institucije i kada su vjerski i državni praznici.

Pročitajte još...   Besplatne sadnice za nove vinograde, Opština Laktaši podstiče vinogradarstvo

Izvor: Avaz

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodnja uljarica u Lijevče polju sve zastupljenija

Agro vijesti

Ljubav prema proizvodnji piva iznjedrila zanatsku pivaru