Tržni centri obećali podršku domaćoj proizvodnji (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

Tržni centri obećali podršku domaćoj proizvodnji (VIDEO)

Dok se očekuje nastavak spoljnotrgovinske saradnje sa Turskom i uhodava teren za otvaranje novih tržišta, u Sarajevu je održan sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca sa predstavnicima najvećih tržnih centara u BiH o plasmanu svježeg i rashlađenog mesa. Cilj je da se domaćim farmerima i mesoproizvođačima omogući plasman viška proizvoda na domaćem tržištu.

Od viška je zaboljela glava. Pandemija je zaustavila tradicionalna masovna okupljanja, smanjila potrošnju i izvoz. Uvoz nije, pa su domaći farmeri u problemu! U muci i znoju proizvedeno, ne mogu da prodaju. Samo tovnih junadi više od 7.000, čeka kupca. I uzgajivačima, zbog prehrane, stvara dodatne troškove.

Veoma je važno da u ovoj situaciji omogućimo da mesoprerađivači otkupljuju meso odnosno stoku od naših primarnih proizvođača, a da se finalna roba koju proizvode naši proizvođači i Republike Srpske i Federacije BiH nađe u domaćim tržnim centrima, rekao je Košarac.

Namjera je da bar 50 odsto domaćeg mesa i prerađevina završi na policama domaćih marketa. Vlasnici trgovačkih lanaca, bar tako kažu, nisu protiv. Ali pored kvaliteta i cijena mora da bude konkurentna.

Za krajnjeg potrošača bitno je, osim što ima domaće proizvode u ponudi, da ima i povoljnu cijenu proizvoda i to je nešto na čemu mora raditi cijeli lanac, kaže Edin Ibrahimović, izvršni direktor trgovačkog lanca Bingo.

A sve karike tog lanca, od proizvođača, preko klaonica i prerađivača, pa do prodaje, tvrde, kako rade na granici rentabilnosti. Podršku domaćoj proizvodnji, predstavnici trgovačkih centara ipak su obećali.

Pokušaj je da se ne obmanjuju kupci, da se definišu proizvodi na policama, da kupci koji žele da kupe kvalitetnije i bolje domaće, mogu to da prepoznaju na polici, rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Zbog viška proizvoda na tržištu, u Srpskoj traje interventni otkup. Putem Kompenzacionog fonda rezervisano je 2,5 miliona evra za ublažavanje pandemijskih posljedica.

Pročitajte još...   Voće "krenulo" za EU, Hrvatska uvažila zahtjeve

U Ministarstvu spoljne trgovine, već ove sedmice očekuju ugovore o nastavku saradnje s Turskom. Nastojanje je da se izvozna kvota od 3.000 tona mesa uveća. Istovremeno analiziraju i parametre o mogućoj privremenoj zabrani uvoza svježeg i raslađenog mesa u BiH. Takvu inicijativu će, kaže Košarac, uputiti Savjetu ministara, ako već definisane mjere ne budu dale željene efekte.

Pročitajte još...   Izvoz mesa u Tursku počinje u avgustu, obećanje resornih ministara nakon sastanka u Sarajevu

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode