U kvantašku pijacu ulažu 950.000 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

U kvantašku pijacu ulažu 950.000 KM

pijačni barometar

Bijeljinsko preduzeće Akcionarsko društvo „Grad” dobilo je garanciju Vlade Republike Srpske za kreditno zaduženje od 950.000 KM, srpskainfo.

Poboljšanje uslova za kupce

Ovaj kredit, sa kamatnom stopom od 3,98, sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate od 12 godina, biće iskorišćen za investicije na Agrotržnom centru. Prije svega na kvantaškoj pijaci i višenamjenskim halama kako bi se poboljšali uslovi za zakupce, ali i brojne kupce.

Dio novca iz ovog kredita biće utrošen za asfaltiranje 7.500 metara kvadratnih na kvantaškoj pijaci. Na ovom prostoru površine od 20.000 kvadratnih metara nije ništa rađeno od 2011. godine, kada je asfaltirano manje od 2.000 kvadrata, za šta je izdvojeno oko 50.000 KM.

Uzor Beograd i Novi Sad

Planirana je i izgradnja 28 maloprodajnih objekata, poput onih na beogradskoj i novosadskoj veletržnici. U planu je i proširenje djelatnosti na kvantašu, pa bi osim voća i povrća počela prodaja i konditorskih proizvoda, veleprodajom pića i sadnog materijala.

Direktor preduzeća „Grad” Slaviša Cacanović navodi da uprkos potraživanja od nekoliko stotina hiljada maraka ovo preduzeće posluje pozitivno.

Novac od kredita će biti isključivo uložena u investicije, a ne za tekuću potrošnju. Ovim ulaganjem, povećaćemo prihode preduzeća, ali i poboljšati uslove rada naših zakupaca na tzv. buvljaku i korisnika usluga na kvantaškoj pijaci, od poljoprivrednika do kupaca, kaže Cacanović.

Loši uslovi prašina i blato

Ističe i da je nedopustivo što do sada ovaj prostor nije asfaltiran, nego su ljudi radili u neadakvatnim uslovima, prašini i blatu.

Postavićemo solarne ploče na višenamjensku halu, a postoji i plan da se hala, u kojoj se održava Međunarodni poljoprivredni sajam, proširi i dodatno uredi. Moramo se prilagođavati potrebama tržišta, navodi on.

Kaže da namjeravaju proizvođačima da ponude dio hladnjače za kontrolisanu organsku proizvodnju, uspostave fitosanitarnu službi na ovom prostoru i druge slične usluge.

Pročitajte još...   Pet domaćinstava dobilo malu poljoprivrednu mehanizaciju

Novo grijanje

Jedna od kapitalnih investicija je promjena sistema grijanja i hlađenja u višenamjenskoj hali za koji se na godišnjem nivou izdvaja oko 50.000 KM. U ovaj posao biće uloženo 200.000 KM, a postigle bi se znatne uštede na godišnjem nivou.

Planirano je i prekrivanje spoljnog dijela buvlje pijace, a sve kako bi se obezbijedili bolji uslovi za 200 zakupaca, koji u zavisnosti od površine i mjesta mjesečno izdvajaju od 200 do 600 KM.

Pročitajte još...   Pijačni barometar, Bijeljina 30.10.2019. godine

Zakupci prostora za Srpskainfo navode da nestrpljivo čekaju najavljene radove.

Ranka Jović kaže da mjesečno kiriju plaća 262 KM i da očekuje da će se prvo riješiti problem čvrstog orpada i neprijatnih mirisa.

Asfaltiranjem ovog prostora izbjeći ćemo ljeti prašinu, a zimi bare i blato. I možda da smanje zakupninu, jer iz godine u godinu je sve teže. kaže ova Bijeljinka, koja u Agrotržnom centru ima tezgu od 2001. godine.

Neće se povećavati zakupnina

Iz preduzeća „Grad” tvrde da nove investicije neće dovesti do povećanja zakupa u Agrotržnom centru, nego je cilj da se obezbijede bolji uslovi za sve koji trguju na ovom prostoru.

U prilog tome govori i podatak da tokom ljetnje sezone kroz kvantašku pijacu dnevno prođe oko 6.000 ljudi.

Agrotržni centar „Knez Ivo od Semberije” izgrađen je 2000. godine na oko 43 hektara površine smješteni su kvantaška i stočna pijaca i buvljak, a realizuju se i razni sajamski sadržaji.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju