U Obudovcu raste pravi voćarski raj | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

U Obudovcu raste pravi voćarski raj

Tridesetsedmogodišnji Vitomir Knežević u Obudovcu, ima jedan od najvećih voćnjaka u Posavini, hladnjaču, kompletnu mehanizaciju i dva hektara sa voćem, prenosi blic.rs

Foto: Srna

Danas imam 6.500 stabala, od toga 6.000 jabuke i 500 stabala šljive, ukupno tri voćnjaka. Imam pet sorti jabuka: gala, fudži, zlatni delišes, genis mit i, najzastupljeniji, zasad ajdared jabuke, ističe on.

Samo na površini od jednog hektara ima 3.800 stabala jabuka, a prvi zasad podigao je 2009. godine.

Foto: Srna

Odmah, naredne godine, podignuti su stubovi i protivgradna mreža, jer, kako kaže Knežević, postoji problem sa mrazom.

Koristim savremene metode. Što se tiče agrotehničkih mjera, pratim Evropu u svemu što možemo da nabavimo nešto iz Srbije, a nešto iz inostranstva, napominje Knežević.

Navodi da se šljiva grose felicija pojavila prije 6 godina, a karakteriše je krupan plod i medno žuta boja. Prošle godine, na toj parceli imao je 35 kilograma po stablu.

Pročitajte još...   Sanacija šteta od grada i oporavak stabala voća

Foto: Srna

Knežević gotovo sve radi sam, uz pomoć svoje supruge Ružice. Povremeno, prilikom branja, rade i sezonski radnici.

U poslednje dvije godine teško je naći sezonsku radnu snagu. Omladina koja hoće da radi uglavnom je otišla, a oni koji su ostali neće da rade, priča Vitomir.

Foto: Srna

Knežević podsjeća da protivgradna mreža koju ima štiti voćnjak od leda, mraza, ali i ožegotina na jabuci tako što slama sunčeve zrake, te usklađuje spoljnu temperaturu i temperaturu ispod mreže. Vitomir sam orezuje voćnjak.

Pročitajte još...   Berbu malina će diktirati otkupna cijena

Foto: Srna

Imamo dva do tri mjeseca za orezivanje. Da bih obišao svaku voćku pređem 6,5 kilometara. U planu je da širim voćnjake. To treba raditi dvije-tri godine, kaže on.

Kneževići ne prodaju proizvode na inostranom tržištu, ali kod njih dolaze oni koji kupuju robu iz hladnjače, koju potom plasiraju i na domaće i strano tržište.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku