U selu kod Tomislavgrada Q groznicom zaraženo 275 ovaca | Agroportal.ba
Agro vijesti

U selu kod Tomislavgrada Q groznicom zaraženo 275 ovaca

ovce

U selu Rašćani kod Tomislavgrada pojavila se Q groznica, a prema informacijama Veterinarske stanice Tomislavgrad, do sada je kod 275 ovaca iz tri različita stada dijagnostifikovana ta bolest.

ovce

Ta brojka vjerovatno nije konačna jer se čekaju rezultati analize ovaca iz četvrtog stada.

Vlasnici ovaca kažu kako već mjesecima od mjerodavnih čekaju odgovor šta učiniti sa zaraženim životinjama.

Obaviješteno je i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je vlasnicima preporučilo što hitniju eutanaziju zaraženih životinja te ih uputilo na kantonalne institucije.

Pročitajte još...   Do sada ukrali 18 ovaca i jagnjadi

Iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona rečeno je da je problem Q groznice u Rašćanima u “fazi rješavanja”.

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad ističu kako je najveći problem što je pravilnik o postupanju u slučaju Q groznice stavljen van snage 2014. godine. Nejasno je po kojem zakonu treba postupiti. Odnosno ko će snositi troškove i osigurati odštetu vlasnicima zaraženih životinja.

Pročitajte još...   Povećanjem podsticaja do veće sjetve pšenice

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi vazduhom i da se njome mogu zaraziti ljudi. Simptomi atipične upale pluća koji se javljaju kod zaraženih Q groznicom mogu se lako pogrešno prepoznati kao simptomi gripe. To može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja srca.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje