U Srpskoj 217 sela ostalo bez stanovnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Srpskoj 217 sela ostalo bez stanovnika

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara, kaže da će Vladi Republike Srpske predložiti da se uvede beskamatna kreditna linija za kupovinu imanja na selima.

Predložiću Vladi RS nekoliko mjera za pokušaj oživljavanja sela. Između ostalog, moj prijedlog biće i da se bračnim parovima do 40 godina starosti, sa djecom, na 99 godina besplatno ponudi državna zemlja, pod uslovom da se obrađuje.

Selo sve praznije

On kaže da je odlučio da nešto preduzme jer u njegovo selo, Ilova kod Prnjavora, postaje sve praznije.

Cijele porodice iz Ilove odlaze u instranstvo da rade. To je trend u cijeloj državi. Sa njihovim odlaskom nestaju i proizvođači hrane i farme. Prijeti nam ozbiljan problem, a to je da u skorijoj budućnosti gotovo niko neće proizvoditi hranu i da ćemo uvoziti i ono što sada pravimo.

Po podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, u Republici Srpskoj ima čak 217 sela bez stanovnika.

Pročitajte još...   Milk Land iz Tuzle obezbjeđuje 955 plata

Najviše pranzih sela je na području opštine Višegrad, gdje je čak 30 njih ostalo potpuno pusto.

Na području Kalinovika ima 29 sela bez stanovništva, a odmah iza je Trebinje sa 23 napuštena naselja, te Novog Goražda gdje je 19 takvih primjera.

Pročitajte još...   Kukuruz u dobrom stanju, soji i suncokretu potrebna kiša

Demograf Stevo Pašalić kaže da je potrebno da se obezbjede uslovi na selu kako bi ljudi koji tamo žive i ostali i priređivali.

Da bismo zadržali ljude na selima, moramo poboljšati kvalitet njihovog života. A kvalitet se na selima ogleda kroz savremenu infrastrukturu, koja postoji i u urbanim sredinama. Od interneta, domova zdravlja, škola, puteva, do struje i vode. To je infrastrukturna opremljenost koja bi djelimično zaustavila ljude na tom prostoru.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bronzana medalja “Pajić” vinima

Agro vijesti

Ministar Košarac: Adekvatnim politikama smanjili smo uvoz mesa i grožđa u BiH