U Srpskoj nema afričke kuge svinja | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Srpskoj nema afričke kuge svinja

Svinjska kuga, afrička i obična na nišanu su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. U RS još nije zabilježena, ali mjere su blagovremeno preduzete.

Naređen je odstrjel divljih svinja, instrukcijom još u februaru. U julu pod lupu su stavljene domaće svinje. Do kraja ove sedmice trebalo bi da bude donesena Naredba o sprečavanju pojave i unosta virusa na teritoriju RS.

Simptomi kod životinja, povišena tjelesna temperatura, oboljeva veći broj životinja, životinje odbijaju hranu. Prve promjene koje su jasnije vidljive i koje izdvajaju ovu bolest jeste promjena na koži, dakle izraženo crvenilo najviše u predjelu oko ušiju, onda nastavlja se po tijelu. Ministarstvo je i u ovom trenutku priprema više od 11.000 letaka i informativnog materijala koji će biti dostupni farmerima, preko njihovih veterinarskih organizacija. Oni će u slučaju simptoma, prijaviti veterinaru, lokalnom.

K aže Dragan Knežević, pomoćnik ministra za vetrinarstvo.

Pročitajte još...   Ishrana svinja svježim žitaricama

Već je na snazi zabrana uvoza živih životinja i proizvoda i poluproizvoda od životinja iz Srbije u kojima se može pronaći virus. Ta će odluka imati odjeka i na tržište u Republici Srpskoj. Prilika je to da proizvođači i izvoznici iz RS zauzmu dio tog tržišta.

Šta će se događati u Srbiji to je ono čega se plašimo, ako dođe do naglog pojeftinjenja svinjskog mesa onda se bojimo šverca i crnog tržišta preko Drine. I samim tim uvoza zaraženog mesa.

Kaže Mišo Maljčić, iz Udruženja svinjara RS.

Situaciju sa afričkom kugom svinja prate i u Lovačkom savezu Republike Srpske. Za sada su aktivirali godišnji plan odstrjela divljih svinja, što ne podrazumjeva masovni odstrjel. Lovačka udruženja koja gazduju lovištima uz granicu sa Srbijom i Hrvatskom, prva su linija odbrane od svinjske kuge.

 Ako pričamo konkretno o afričkoj kugi, divlja svinja se može posmatati kao rezervoar za prenos i skladištenje, da tako nazovem afričke kuge, a ne kao direktan vektor, odnosno direktan prenosnik.

Rekao je Savo Minić, iz Lovačkog saveza RS.

Pročitajte još...   Posađeno 10.000 sadnica smrče i bijelog bora na Jahorini

Analizirani uzorci odstrijeljenih divijih svinja sa različitih geografskih područja Srpske, za sada su negativni, kažu u Lovačkom savezu. Kako bi spriječili potencijalni unos virusa afričke kuge svinja, domaći farmeri dezinfikuju objekte i vozila koja ulaze, te ograničavaju ulazak u objekte.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka