Strane ulagače privlače blizinom autoputa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Strane ulagače privlače blizinom autoputa

Formiranjem industrijskih zona Grad Bijeljina nastoji da pored domaćih privuče i inostrane investitore.

Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, te blizini autoputeva u Hrvatskoj i Srbiji, u lokalnoj upravi očekuju da se na ovaj način unaprijedi privredni ambijent. Te da se stvore uslovi  za otvaranje novih radnih mjesta. Izgradnja industrijskih zona praksa je u cijelom regionu i olakšava im poslovanje, ocjenjuju i privrednici.

U skladu s regulacionom i prostornim planom, za sada su u funkciji četiri industrijske zone, od kojih su tri nove. Trenutno se vode aktivnosti stavljanja u funkciju Industrijske zone 2. Ona se nalazi na veoma atraktivnoj lokaciji, preko puta Agrotržnog centra, na magistralnom putu Bijeljina -Brčko.

Gradska uprava preuzela je obavezu da u ovoj industrijskoj zoni izgradi potrebnu infrastrukturu kako bi privrednici neometano obavljali svoju djelatnost, objašnjava načelnik Odjeljenja za privredu Grada Bijeljina Dejan Savić.

Asfaltirana je glavna saobraćajnica i postavljena LED rasvjeta. Radi se na izgradnji pomoćnih saobraćajnica, dovedena je električna energija, izgrađen vodovod. Svim zainteresovanim privrednicima i investitorima omogućen je priključak na kanalizacionu i industrijsku mrežu.

Dodatne olakšice

Visoka fiskalna davanja, neadekvatna stimulacija, nepovoljni kreditni uslovi ugrožavaju preduzetnike, pa im se moraju obezbijediti dodatne olakšice i stimulacije.

Industrijska zona je jedan od načina kojima se preduzetnicima olakšava poslovanje. Cilj privrednika i gradske uprave je isti. To je prosperitet ovog grada.

U Industrijskoj zoni 2, od 38 placeva, samo dva su neprodata. Uveliko se grade i postavljaju konstrukcije za proizvodne hale. Dvije firme već su otvorile svoje pogone.

Pročitajte još...   Da li je na pomolu prodaja bijeljinske šećerane?

Povoljna lokacija

Direktor firme “Katanik” Miodrag Stajić kaže da je ovdje izgradio poslovni objekat jer je grad ponudio povoljne uslove. Metar kvadratni u industrijskim zonama prodavan je na licitaciji po početnoj cijeni od 10 do 30 KM.

Niska cijena kvadratnog metra placa i odgođeno plaćanje na 60 beskamatnih rata. Oni sa manjim kapitalom ne moraju izdvajati sredstva za lokaciju nego odmah mogu graditi i početi sa proizvodnjom.

Za Vjekoslava Čuturića, vlasnika firme DMV, koja se bavi proizvodnjom, prodajom i servisom vaga, presuđujući faktor za kupovinu zemljišta u ovoj industrijskoj zoni bila je povoljna lokacija, pristupačna komitentima. Iako kaže da nije bilo administrativnog odugovlačenja, smatra da je trebalo uskladiti opštinske i republičke propise.

Mada je ovo industrijska zona morali smo plaćati pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Ta sredstva su se mogla iskoristiti u bolje svrhe. Na primjer, za zapošljavanje jednog dobrog radnika i isplatu plate i doprinosa za godinu dana .

Raditi će se i četvrta zona

Dok je Industrijska zona 2 trenutno veliko gradilište, u Industrijskoj zoni 3, od 22 građevinske parcele prodato je 16. Već desetak privrednika obavlja posao u raznim djelatnostima.

Pročitajte još...   Međunarodni standardi prepreka za izvoz BiH šljive

U narednom periodu raditi će se, najavljuju u lokalnoj upravi, i na izgradnji industrijske zone 4.

Izvor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu