Unaprijediti proizvodnju autohtonog bijeljinskog kupusa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Unaprijediti proizvodnju autohtonog bijeljinskog kupusa

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković podržao je danas osnivanje udruženja “Bijeljinski kupus”, koje će raditi na unapređenju proizvodnje ove autohtone sorte sa oznakom geografskog porijekla, piše rtrs.

Ovo je pravi potez i pokazuje da se svijest domaćih proizvođača razvija u pravcu neophodnog udruživanja u klastere, a potvrđuje i pozitivne pomake kroz kampanju resornih ministarstava ‘Naše je bolje’, rekao je Gluhaković na osnivačkoj skupštini udruženja koja je održana u Područnoj privrednoj komori Bijeljina.

On je najavio intenziviranje kampanje čiji je cilj jačanje klastera u domaćoj proizvodnji i preradi, te istakao da ta sinergija obezbjeđuje snažniji nastup Republike Srpske na evropskom tržištu.

Mi sada mnogo pričamo o domaćim proizvodima i pozivamo – kupujmo domaće, a još nismo obezbijedili dovoljne asortimane i količine koje mogu da kontinuirano zadovolje domaće tržište, rekao je Gluhaković.

Udruženje “Bijeljinski kupus” osnovalo je sedam semberskih poljoprivrednika, a podržava ih i tvorac ove autohtone sorte Meho Hujdurović.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 22.10.2019

Predsjednik novoosnovanog udruženja Rade Јovičević kaže da se bijeljinski kupus proizvodi u Semebriji isključivo porodično, jer komercijalna proizvodnja nije bila isplativa zbog manjeg prinosa i manje težine proizvoda, uprkos njegovom izuzetnom kvalitetu.

On očekuje da će nakon zaštite geografskog porijekla ove autohtone sorte izvoz na evropsko tržište, gdje je njegova cijena i šest puta veća nego na domaćem, učiniti proizvodnju isplativom, a ovaj zahtjevni proces udruženje će voditi kroz klaster “Semberija organik”.

Pročitajte još...   Turci za bijeljinsku "Šećeranu" ponudili 4.800 evra umjesto 4,8 miliona

Univerzitetski profesor Budimir Stakić, koji je na čelu klastera, najavio je kao naredne korake osnivanje centra za ispitivanje namirnica u Bijeljini i obezbjeđivanje sertifikata zdrave hrane, kao uslova za izlazak domaćih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

Kada imate sertifikat zdrave hrane, geografsko porijeklo, vi izvozite bez ograničenja i vama je tržište svijeta otvoreno, a ako ne napredujemo, ostaćemo i bez vlastitog tržišta, upozorio je Stakić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Plasman duvana ugrožen, korona pokvarila planove

Agro vijesti

Rekordni prinosi kornišona, urod s jednog dunuma zemljišta tri do četiri tone

Komentariši