Unosna proizvodnja trešnje i jagode u Laktašima | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Unosna proizvodnja trešnje i jagode u Laktašima

Besplatnom podjelom rasade, savjetovanjima, promotivnim akcijama te drugim stimulativnim mjerama opština Laktaši podstiče proizvodnju maline i trešnje, piše srpskainfo.com

Ovo voće smatraju perspektivnim u laktaškom kraju, gdje su klimatski uslovi veoma povoljni, a broj poljoprivrednika opredjeljenih za trešnju i jagodu je sve veći. Na području laktaške opštine ove godine je 120 dunuma pod zasadima jagode, dok su površine pod trešnjom višestruko veće.

Proizvodnja jagode i trešnje najzastupljenija je u Slatini, Dovićima, Babićima, Alesićima, Milosavcima, Kadinjanima i drugim selima župskog kraja. Na drugom području opštine, najviše u Bakincima je primarna proizvodnja trešnje, pojašnjavaju u opštini Laktaši.

Agronom Slavko Knežić, koji je u lokalnoj upravi zadužen za sektor poljoprivrede kaže da je ovogodišnji rod jagode i trešnje solidan, a proizvodnja svake godine veća.

U župskom i potkozarskom kraju su, prije svega, povoljni klimatski uslovi. Ima dovoljno sunčanih dana, a zemljište je adekvatno za jagode ali i druge voćne vrste. Prirodne pogodnosti nastojimo što efikasnije iskoristiti. Imamo stimulativne programe, koje su poljoprivrednici prepoznali, rekao je Knežić na nedavnoj izložbi jagoda i drugog voća u Slatini.

Ovaj stručnjak napominje da se poljoprivrednici sve više opredjeljuju za voćne vrste koje nije potrebno tretirati hemijskim sredstvima.

Jagoda uspjeva sa minimalnom hemijskom zaštitom, a za trešnju ona uopšte nije potreba. To ukazuje da se ovi sočni plodovi mogu proizvesti minimalnim, gotovo neznatnim troškovima. To se posebno odnosi na trešnju, kažu voćarski stručnjaci iz laktaškog kraja.

Ranko Karapetrović, načelnik ove opštine podsjeća da jagode i trešnje donose prvi novac, prvu zaradu u godini.

To je za svakog poljoprivrednika važno, jer nakon prodaje jagode ili trešnje, stiče se prvi novac za sljedeće poslove. Karakteristično je da prodaja ovog voća nije problematična i da se sva proizvodnja plasira na kućnom pragu dok su cijene jagode i trešnje od tri do pet KM godinama konstantne i stimulativne, uvjerava Karapetrović.

Maja i Dragan Vujmilović, proizvođači jagode iz Dovića kažu da ove godine imaju 10.000 sadnica sa kojih očekuju rod od jedne tone.

Opredjelili smo se za jagodu zato što imamo dovoljno znanja o toj proizvodnji i zato što prodaja ne predstavlja problem, bar za sada, kažu Vujmilovići, mladi bračni par dugoročno opredjeljen za proizvodnju jagode.

Mnogo više isksustva imaju Drago Bašić iz Kadinjana, Daroslav Rogić iz Aleksića i Radovan Savić iz Milosavaca, koji često osvajaju nagrade za kvalitet. Tako je bilo i na nedavnim “Danu jagode” u Slatini.

Pročitajte još...   Loša godina za proizvođače jagoda na prostoru Tuzlanskog kantona

Oni kažu da svake godine unapređuju svoju djelatnost, stiču nova stručna znanja i zato su njihove jagode uvijek među nakvalitetnijim. Karakteristično je da se ovdje povećava i broj malih proizvođača, većinom penzionera kao što je Vidosava Babić iz Slatine, koji proizvodnjom jagode na malim površinama dopunjavaju svoj budžet. U Bakincima se hvale iskustvima u proizvodnji trešnje. Ova godina za njih je među najboljima jer nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja, a poslije je uslijedilo povoljno vrijeme bez kiše.

Trešnja je kraljica slasti, ne treba mnogo da se radi na uzgoju, a uvijek rađa. Nekada je ovdje bila rekordna proizvodnja trešnje, kolone zaprega i prikolica su čekale pred otkupnim stanicama. Kasnije se sve promjenilo, trešnje su zapuštene i iskrčene ali sada se napokon vraćamo toj tradicionalnoj proizvodnji, smatra Ostoja Todorović iz Bakinaca.

Trešnja na vodećem mjestu

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u Laktašima planiraju brendiranje proizvoda

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS kaže da su voćari Srpske veoma zainteresovani za sadnju trešnje, čiji se zasadi intenzivno podižu. – To je za sada najbolji biznis u voćarstvu. Imamo sve više maldih zasada trešnje kojom se vraćamo tradiciji. Ovo voće nekada je bilo vodeće, ali su to kasnije preuzele druge vrste, pretežno jabuka i kruška, a trešnja je zapostavljena. Sada se to ubrzano mijenja – kaže Dojčinović.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM

Komentariši