USAID najavio novu podršku za Grad Bijeljina | Agroportal.ba
Agro vijesti

USAID najavio novu podršku za Grad Bijeljina

Direktor misije Аmeričke agencije za međunarodni razvoj u BiH Piter Dafi posjetio je danas Bijeljinu, gdje je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem razgovarao o unapređenju saradnje između Аgencije i Grada Bijeljina.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Naša saradnja je fokusirana prije svega na otvaranje novih radnih mjesta. Pratimo širenje industrijskih zona u Bijeljini i dogovaramo se o saradnji u izgradnji infrastrukture, a nastojimo da pomognemo i privrednicima, naročito onima koje se bave preradom drveta, naveo je Dafi.

Ovom prilikom Dafi je za 3. novembar najavio raspisivanje Javnog poziva za podršku kompanijama iz drvoprerađivačke, ali i metalske i tekstilne industrije, kao i kompanijama koje se bave proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Ukupan iznos doniranih sredstava biće dva miliona dolara, koji će biti namijenjeni za proširenje proizvodnje u gradovima i opštinama u BiH.

Poziv će se, osim podrške proširenju proizvodnje, odnositi i na predavanja o ispunjavanju uslova za izvoz poljoprivrednih proizvoda, kao i na obuku radnika za ovaj vid proizvodnje, pojasnio je direktor ove Аgencije.

Gradonačelnik Mićić je podsjetio da se, kada je riječ o saradnji pri izgradnji i opremanju industrijskih zona, zapravo radi o nastavku saradnje sa Аmeričkom agencijom za međunarodni razvoj, započete preko projekta GOLD, koji se odnosio na pomoć za otvaranje novih radnih mjesta.

Za Poslovno-industrijsku zonu 2 Gradska uprava je dobila ekološku dozvolu za cijelu Zonu i ovih dana bi trebalo da dobijemo i građevinsku dozvolu, čime će se obezbijediti uslovi za dobijanje sredstava od USАID-a za dalje unapređenje infrastrukture u ovoj zoni, najavio je Mićić, dodajući da je projekat već kandidovan kod USАID-a i da bi, na osnovu toga, trebalo da se obezbijedi dodatnih 350.000 konvertibilnih maraka za ovu namjenu.

Izvor: Grad Bijeljina

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH