Uzavrele strasti na relaciji Mirjanić – Šarović, ko je “sredio dozvolu” pitanje je sad? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uzavrele strasti na relaciji Mirjanić – Šarović, ko je “sredio dozvolu” pitanje je sad?

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatraju da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović “nekorektno i po ko zna koji put” preuzima tuđe zasluge, piše srpskainfo.

Reakcija je uslijedila povodom posljednje odluke Evropske komisije kojom je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Dozvola za izvoz uslijedila je nakon niza godina upornog rada na kontroli kvaliteta mlijeka i ogromnim podsticanjem ovog sektora od strane Vlade RS i resornog MPŠV, koji su u sektor mljekarstva od 2013. do 2017. godine uložili oko 95 miliona KM ili 25,5 miliona KM godišnje. Vlada je prepoznala ovaj sektor kao okosnicu razvoja cijele poljoprivrede i uložila značajna sredstva, što je na kraju dovelo i do ogromnog napretka i ovakve odluke EU, ističu u ovom ministarstvu.

Naglašavaju da je dozvola za izvoz samo logičan slijed ovakvog odnosa prema mljekarskom sektoru.

Ovaj sektor je sada ravan sa onima u EU, a ne rezultat, kako to ministar Šarović predstavlja, „predanog rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH“. Podsjećamo da je od 2013. kontinuiranim podsticanjem ovog sektora povećana prosječna mliječnost grla u Srpskoj sa 2.700 na 4.000 litara, a da je samo u prošloj godini povećan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda za 34,67 odsto, navodi se u saopštenju.

Odgovor Šarovića

Evropska komisija objavila je odluku kojom je BiH stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Sve institucije BiH, ne samo iz RS, nego i iz FBiH i Brčko Distrikta dale su svoj doprinos ovom procesu, na čemu im čestitam, poručio je  ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ovo je ujedno i njegov odgovor na stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje je osporilo zasluge državnog ministarstva u dobijanju dozvole za izvoz mlijeka u EU.

Pročitajte još...   Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanijskog polja

Iz saopštenja Ministarstva RS proizlazi da mi, eto, nismo znali da su oni zaista bili toliko revnosni, te da javnost nije bila obaviještena o njihovim aktivnostima. Čudi me što ovo ministarstvo do sada nije isticalo kako je tako aktivno. Da li su zaboravili? Rekao je Šarović za vijesti.ba. a prenosi srpskainfo.

U procesu dobijanja dozvole za izvoz mlijeka, kako je rekao, učestvovale su različite institucije iz BiH.

Ako je neku potrebno posebno izdvojiti, to je Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ocijenio je Šarović.

Kliještima smo izvlačili aktivnosti od njih

Da je doprinos Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS grandiozan, pa i nije. Morali smo im kliještima izvlačiti određene aktivnosti. No, za sve što su dobro učinili, upućujem im čestitke – ističe Šarović.

On je još ocijenio da je u pozadini vjerovatno “sindrom straha od bilo čega što će on da uradi korisno”.

Imam osjećaj da jednostavno ne mogu da izgovore i pohvale moje korisne aktivnosti. Na čelu Ministarstva sam četiri godine. Nije valjda da sam uradio sve loše stvari, valjda ima nešto korisno. No, ja nastupam drugačije i čestitam im na svemu dobrom što su uradili, jer želim da zajedno radimo i sarađujemo za opšte dobro, poručio je Šarović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije