Uzgajanje cvijeća kao hobi i izvor prihoda | Agroportal.ba
Agro reportaže

Uzgajanje cvijeća kao hobi i izvor prihoda

Uzgajanje cvijeća, u duhu pandemije virusa korona, probudilo je interesovanje građana. Tako je protekla godina bila rekordna kada se radi o plasmanu i prodaji raznovsrnog ukrasnog cvijeća.

uzgajanje cvijeća

Ovo tvrdi Admir Alibašić iz sanskog sela Podlug, inače jedan od najvećih proizvođača ukrasnog cvijeća na prostorima Unsko-sanskog kantona, koji se tim poslom bavi već pune dvije decenije.

Kreativan hobi

Sva ta zatvaranja, restriktivne mjere i ograničenja kretanja. Probudili su kod ljudi zanimanje da uređuju vlastite vrtove i sade cvijeće te ukrasno bilje. U protekloj godini smo ostvarili povećan plasman naših proizvoda. U početku je bilo problema zbog prodaje. Jer se nije moglo ići na tržnice. Ali smo potom cvijeće prodavali putem interneta i dostavom preko pošte, kaže Alibašić za “Nezavisne“.

Dodaje kako se vrijedno pripremaju za predstojeću sezonu koja samo što nije započela, a asortiman koji nude je vrlo bogat i raznovrstan.

Pročitajte još...   Paradajz i maline sa banjalučkog asfalta
Novca za cvijeće ima

I pored teške ekonomske situacije u društvu, kako primjećuje, građani ne štede novac kada se radi o kupovini cvijeća. Ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva cjelodnevni angažman, trud i ljubav. A posla ima posebno kad je sezona.

U svojim plastenicima uzgaja preko 30 vrsta ukrasnog cvijeća. A veliki broj proizvoda uspijeva prodati već na kućnom pragu.

Imamo tri profesionalna plastenika i jedan staklenik za rasad. Staklenike grijemo na plin. A proizvodimo različito kućno i parkovsko cvijeće. Uzgajamo maćuhice, tratinčice, potočnice, begonije, zumbule, zvončiće i drugo cvijeće, kaže Alibašić.

Dodaje kako sjeme za svoje biljke nabavlja iz Nizozemske, te ga potom rasađuje i uzgaja u plastenicima.

Pročitajte još...   Organska plantaža smokvi prva u BiH, još će raditi za dobrobit žena
Podška države simbolična

Ovaj vrijedni proizvođač ističe kako je podrška države ovoj vrsti proizvodnje simbolična. Te da se od poljoprivrede ipak može dobro živjeti.

Supruga i ja smo oduvijek gajili ljubav prema cvijeću. Uvijek smo imali i održavali vrt. Pa smo odlučili baviti se poslom koji volimo. Uložili smo novac u kupovinu plastenika i počeli uzgoj ukrasnog cvijeća. U početku nije bilo lako, ali se vremenom isplatilo, priča nam Alibašić.

Kaže kako se posao razvijao iz godine u godinu, tako da je s vremenom širio proizvodnju i danas zapošljava nekoliko stalnih i sezonskih radnika.

0Shares
Slične objave
Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine

Agro reportaže

Bašići uzgajaju ribe od milion dolara