Ponedjeljak , 6 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Uzgajivači koka nosilja i konzumnih jaja u gubitku preko 33 miliona evra

Uzgajivači koka nosilja i konzumnih jaja u gubitku preko 33 miliona evra

Holandskim uzgajivačima koka nosilja i konzumnih jaja, nanesena je šteta u vrijednosti od oko 33 miliona evra. Kao rezultat selektivnog ubijanja živine i drugih mjera nakon što je u jajima pronađena otrovna supstanca, prenose Nezavisne.com

 

Podaci o procjeni štete, koja je na zahtjev Ministarstva privrede izvršena na Univerzitetu u Vaneningenu. Poslati su holandskom parlamentu pred sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu Ministarstva.

Istraživački tim je početkom avgusta pronašao otrovnu supstancu fipronil u nešto većoj količini od one koja je dozvoljena na farmama kokošaka u Holandiji. Koja je dovela do selektivnog ubijanja živine, otvaranja karantina i drugih mjera da bi se spriječilo dalje širenje zaraženih jaja.

Nakon što je u jajima pronađena veća doza fipronila, na milione jaja sa holandskih farmi povučeno je iz prodaje u evropskim i azijskim zemljama.

U okviru mjera koje se preduzimaju u Holandiji. Dvojica Holanđana, koji su vlasnici kompanije za čišćenje “Čikfrend”, uhapšena su zbog korištenja fipronila na farmama kokošaka.

Belgijske vlasti istražuju da li je kompanija koja je firmi “Čikfrend” prodala sredstvo za čišćenje koje sadrži fiproni. Takođe odgovorna za to što je otrovna supstanca ubačena u lanac ishrane.

Izvor: Nezavisne.com

 

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

jaja

Jaja sa “Boksitove” farme na tržištu Srbije i Crne Gore

Farma koka nosilja Sektora za proizvodnju hrane kompanije “Boksit” u Milićima danas je useljavanjem novog …