Veliki zadatak – osigurati poljoprivrednu proizvodnju u vrijeme pandemije | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Veliki zadatak – osigurati poljoprivrednu proizvodnju u vrijeme pandemije

Aktivna protivgradna zaštita ove godine će početi petnaest dana ranije, već prvog aprila. Prizemni generatori su napunjeni meteorološkom otpinom za isijavanje, protivgradne rakete se već uveliko razvoze  u sva mjesta gdje postoje lanseri. Klima se promijenila, minule zime zabilježena je pojava grada u Prijedoru i Banja Luci, ogromne probleme stvara i pandemija koronavirusa. Vremena za čekanje nema, u ovom preduzeću svi su na nogama.

 

Na branjenom području od preko milion hektara na 218  protivgradnih stanica sa strijelcima i 38 automatskih ove godine će biti raspoređeno oko 2500 raketa. 1400 preostalih od prošle godine je servisirano, nabavljeno je 400 novih, a u proceduri je nabavka još 700 raketa.To će biti dovoljno za ukroćivanje kumulonimbusa i u slučaju ekstremne godine, poruka je iz ‘Protivgradne preventive Republike Srpske.

Protivgradna zaštita se širi na područje do rijeke Bosne, te na Tuzlanski kanton

Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća  kaže da se protivgradna zaštita širi i na Tuzlanski kanton, što će je učiniti kompletnijom i pouzdanijom.

Pročitajte još...   Nastavljen izvoz krušaka u Rusiju

U sjevernom dijelu Tuzlanskog kantona ćemo instalirati 15 protivgradnih stanica. U našem sistemu od 2003. godine je i gradačačka opština. Štitimo i područje Brčko Distrikta. Od Prijedora do Oštre Luke instaliramo automatske protivgradne stanice, popunjavamo područje sve do rijeke Bosne, a iskoristićemo milion eura koje nam na osnovu sporazuma daje Vlada Srbije da potpuno zaštitimo naše Podrinje, a samim tim spriječimo gradonosne oblake da haraju istočnom Srbijom.

Klimatske promjene  i pandemija koronavirusa zahtjevaju punu mobilnost

Klimatske  promjene sve su izraženije. Osim grada koji je počeo padati i zimi, sve češće su padavine praćene snažnim olujama. Meteorološki alarmi su često upaljeni. Ova godina počela je sa ekstremno visokim temperaturama, ali sa deficitom padavina. Za očekivati je turbulentnu sezonu.

Pročitajte još...   Ninići iz Vitasovića nadmudrili prirodu i spasili rasadnik

Ako je višegodišnji prosjek 22 dana sa gradom i sugradicom, u protekle dvije godine imali smo 81 takav dan, 2018. godine 46, a lani 35 dana..Ako se godišnji  prosjek od hiljadu milimetara kiše ne ostvari, ostvariće se kasnije , ali doći će do neravnomjernih padavina baš onda kada ne treba. Zbog toga je važna ova djelatnost uz meteorološku aktivnost. Zadatak nam je da adekvatno ukrotimo prirodu, zaštitimo poljoprivrednu proizvodnju i materijalna dobra.

Koronavirus još je jedan izazov u ovoj maloj, ali veoma stručnoj ekipi meteorologa, inžinjera različitih oblasti i vrhunskih tehničara.Zaštiti poljoprivredu  i obezbijediti proizvodnju hrane strateški je zadatak u vrijeme pandemije.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske