Vlada FBiH pomaže privredu sa 100 miliona maraka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vlada FBiH pomaže privredu sa 100 miliona maraka

Vlada Federacije BiH i predstavnici Udruženja poslodavaca BiH postigli su dogovor koji će privrednicima u ovom entitetu omogućiti pomoć u iznosu od 100 miliona KM, kako bi se sanirale posljedice pandemije virusa korona.

Vlada će, kako je najavio federalni premijer Fadil Novalić, u ovoj sedmici donijeti uredbu o realizaciji ovih sredstava, što će predstavljati drugi korak u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije.

Dosta smo toga zasijali, sad to moramo i upotrijebiti. Cilj nam je što prije ubaciti novac na tržište i održati ugrožene grane.

kazao je on.

Novalić je rekao da će Vlada podržati pet sektora najviše pogođenih pandemijom virusa korona radi očuvanja radnih mjesta i likvidnosti preduzeća. Nakon sastanka sa predstavnicima poslodavaca istakao je da će Vlada FBiH nastaviti da podržava zdravstvo, koje je državni sektor, a podrška će biti usmjerena i ka turizmu, koji je imao najveći pad, izvoznicima, poljoprivredi, te transportu, za koji je rekao da je pretrpio veliku devastaciju.

Svi će imati jednak pristup sredstvima i moraće ih opravdati.

upozorio je federalni premijer, koji očekuje da će ovaj program podrške biti realizovan do kraja oktobra ili polovine novembra.

Mjere koje ćemo ugraditi u budžet FBiH za 2021. neće predviđati pomoć za radnike, već samo za troškove poslovanja, odnosno subvencije za poslovanje.

istakao je Novalić.

Pročitajte još...   Minić: Onaj ko ima hranu ima i samostalnost

Dodao je da je prethodno korona zakon doprinio djelimičnom poboljšanju situacije po pitanju zaposlenosti, jer je do 5. maja oko 27.000 radnika bilo otpušteno, te da je zaustavio pad BDP-a.

Pročitajte još...   Uljarice potiskuju pšenicu

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u FBiH, kazala je juče da se nada kako će zima biti bolja kada je u pitanju turistička sezona.

Vlada bi u ovoj sedmici trebalo da donese uredbu o raspodjeli sredstava, 30 miliona KM za turizam, 30 miliona KM za industriju, 20 miliona KM za promet i komunikacije, te po 10 miliona KM za poljoprivredu i zdravstvo.

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM