Vlada RS subvencioniše cijene osiguranja u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vlada RS subvencioniše cijene osiguranja u poljoprivredi

Da bi motivisali poljoprivrednike da osiguraju usjeve, Vlada Srpske subvencioniše 50% cijene osiguranja. U prošloj godini 144 gazdinstva osigurala su proizvodnju, što je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu, piše rtrs.tv

Osiguranje usjeva je simboličan trošak u odnosu na uložena sredstva u proizvodnju, kaže Branimir Andrić koji na 170 ha proizvodi žitarice i industrijsko bilje. Zbog velikih ulaganja ne rizikuje. Redovno osigura usjeve.

Za jedan ha repice treba od 900 do 1.400 maraka zavisno od broja tretmana prskanja, đubrenja, stanja usjeva i svega ostalog. Tako da osiguranje uzima malu stavku, a obezbjeđuje sigurnost i za uložena sredstva, a očekivanu dobit osigurava, kaže Branimir Andrić, ratar iz Bijeljine.

Od kada resorno ministarstvo sufinansira osiguranje, Rade Јovičević, poljoprivredni proizvođač iz Trnjaka kod Bijeljine, koristi ovaj podsticaj.

Pročitajte još...   Desezonirana proizvodnja u maju veća za 2,3 odsto

Kaže, da je to velika pomoć proizvođačima. I osiguravajuće kuće daju dodatne pogodnosti.

Oni nama daju mogućnost da ne moramo platiti odmah. Plaćamo samo 10% da aktiviramo polisu i da možemo predati ka Ministarstvu poljoprivrede, ističe Rade.

Do 50 odsto obaveze i ove godine će sufinasirati Vlada Srpske.

Kada je u pitanju isplata u 2017. godini po tom osnovu isplaćeno je 135.776 KM, a 2016. godine 121.190 KM. Plan za ovu godinu je na istom nivou i u agrarnom budžetu je za te namjene planirano 100.000 KM, pojasnio je Aco Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Poljoprivrednici se najčešće odlučuju za osnovni vid osiguranja: to su grad, požar i udar groma.

Što se tiče osiguranja pšenice, za prosječan prinos 4-5 t po ha osiguranje je nekih 40 maraka i ako se uzme u obzir subvencija Ministarstva, mislim da je to jako prihvatljivo, naglašava Milan Trninić, direktor Dunav osiguranja, Filijala Bijeljina.

Dopunski rizici su poplava, oluja, proljećni mraz, i oni su duplo skuplji.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici uskoro počinju sjetvu: U RS-u vlasti povećale sredstva, u FBiH čekaju na naplatu

U osiguravajućoj kući planiraju da u dopunske rizike uvrste i rizik od suše zbog koje posljednjih godina poljoprivrednici trpe veliku štetu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Drvna industrija u RS zabilježila rast proizvodnje i prodaje

Agro vijesti

Snijeg obradovao poljoprivrednike

Komentariši