Za pokretanje “Šećerane” u Bijeljini potrebno 50 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za pokretanje “Šećerane” u Bijeljini potrebno 50 miliona KM

Proizvodnja u bijeljinskoj fabrici šećera u stečaju ponovo bi se mogla pokrenuti sa manje od 50 miliona KM, što je prihvatljivo za ovakve investicije i može se smatrati izrazito likvidnim projektom, rekao je Zoran Pavlović, vođa sedmočlanog ekspertskog tima koji je izradio Predinvesticionu studiju za „Šećeranu“, piše Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pavlović naglašava da bi fabrika šećera, ukoliko bi proradila u punom kapacitetu, doprinosila sa oko tri odsto u BDP-u Republike Srpske.

To bi značilo angažovanje najmanje oko 1.000 radnika i predstavljalo bi jedan novi podstrek za privredni razvoj ovog kraja. Studijom smo predvidjeli i proizvodnju šećera iz šećerne trske, kako bi ovaj kapacitet bio tokom cijele godine uposlen, ali smo planirali i pokretanje proizvodnje alkohola, jer  se od jedne tone rezanca može dobiti 550 litara čistog alkohola za prehrambene svrhe, rekao je Pavlović.

Pavlović kaže da u ovoj regiji ima oko 24.000 hektara obradivih površina, te bi bilo moguće formirati i plodored i proizvoditi šećernu repu svake četvrte godine na drugom terenu. Šećerana, inače, raspolaže proizvodnim kapacitetom za preradu 400.000 tona šećerne repe u kampanji.

Povjerioci prvog i drugog reda su u međuvremenu prihvatili da postanu akcionari i svoja potraživanja su preveli u akcionarski kapital. Na taj način su dobili oko 67 odsto vlasništva nad fabrikom. S obzirom na to da Šećerana trenutno na svom računu ima oko milion maraka, potencijalni kupac bi trebalo da uplati oko 15.162.100 KM, koliko iznose priznata potraživanja povjerilaca. Time bi potencijalni kupac isplatio povjerioce i dobio bi kontrolni paket upravljanja, kaže Pavlović.

On je istakao da bi potencijalni kupac trebalo da uloži još oko 20 miliona KM u kapitalni remont, što bi mu se proizvodnjom šećera vratilo u roku od dvije do tri godine.

Pročitajte još...   Za privrednike i samozapošljavanje 950.000 KM

On kaže da je šećerana strateški kapacitet RS i BiH, te da će se o prodaji razgovarati uz pomoć otvorenog javnog poziva. U obzir dolaze ozbiljni kupci, koji se bave trgovinom, preradom i proizvodnjom šećera i koji imaju minimalan obrt od 100 miliona KM.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici razočarani: Semberski kupus ne vrijedi iznositi sa njive

Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže da će sutra o Predinvesticionoj studiji razgovarati Odbor povjerilaca, nakon čega će se o ovoj studiji izjasniti i Skupština povjerilaca.

Ukoliko se u roku od tri mjeseca ne pronađe strateški kupac, ponovo će se ići na klasičnu prodaju stečajnog dužnika i u skladu sa zakonom biće izvršena raspodjela stečajne mase, kazao je on.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa

Komentariši