Za potrebe domaćeg tržišta ne obezbjeđujemo ni trećinu hrane! | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za potrebe domaćeg tržišta ne obezbjeđujemo ni trećinu hrane!

Više od 70 odsto hrane koju jedemo dolazi iz uvoza, što znači da se u BiH za potrebe njenog stanovništva u najboljem slučaju proizvede tek jedna trećina agroindustrijskih proizvoda, piše srpskainfo.

Bosanska logika

Podaci Spoljnotrgovinske komore pokazuju da je za šest mjeseci ove godine izvezeno mesa u vrijednosti od 52,2 miliona, a uvezena 149,5 miliona KM. BiH je u prvom polugodištu izvezla mlijeka u vrijednosti od 39,5 miliona, a uvezla mliječnih proizvoda u vrednosti od 71,5 miliona KM. U pomenutom periodu, izvezeno je 60,3 miliona KM voća i povrća, a uvezeno ovih roba u vrijednosti čak 286,5 miliona KM.

Poražavajuće je da BiH uvozi i one prehrambene namirnice i robe za čiju proizvodnju ima izuzetno dobar potencijal.

Tako, na primjer, godišnje uvezemo vode u vrijednosti skoro 130 miliona, a hljeba i peciva 125 miliona KM. Još je apsurdnije da, pored zemalja okruženja i Evrope, ove proizvode uvozimo i iz Irana, Izraela, Avganistana, Jordana.

Pročitajte još...   Objavljena radna verzija Pravilnika o podsticajima za 2018. godinu

Stav poljoprivrednika

Poljoprivrednici kažu da je tužno da stanovnike BiH hrane proizvođači iz bijelog svijeta.

Ako nemamo izvora i rijeka, njiva i voćnjaka, onda nemamo ništa. Trenutno domaćom proizvodnjom možemo da zadovoljimo tek 30 odsto naših potreba, dok ostalo nadomještamo uvozom. Činjenica je da se poljoprivredom bavi sve manje ljudi, zbog čega će uvoza kako žitarica, tako i pekarskih proizvoda biti, poručuju domaći farmeri.

Iz Privredne komore RS više puta su upozorili da je jedan od osnovnih razloga prekomjernog uvoza nerazvijena svijest naših potrošača, kad je riječ o kupovini domaćih proizvoda.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopštili su da BiH godišnje uveze hrane, odnosno poljoprivrednih proizvoda, u vrijednosti skoro tri milijarde, a izveze se jedna milijarda KM.

Međutim, skoro 90 odsto domaće proizvodnje potroši se u BiH i to treba uzeti u obzir kada pravimo jedan ukupan bilans potrošnje u BiH hrane i poljoprivrednih proizvoda. Skoro tri četvrtine naših farmi su male farme koje proizvode za sebe i samo jedan mali dio daju za tržište, za proizvodnju, rekao je ranije ministar Mirko Šarović.

Deficit od 1,1 milijardu KM

Analiza Spoljnotrgovinske komore pokazuje da je za šest mjeseci iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 414,7 miliona KM, što je manje za 11,76 odsto u odnosu na isti period lani. Uvoz je iznosio 1,5 milijardi KM ili 0,42 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2017. godine.

Razmjena je rezultovala deficitom od skoro 1,1 milijardu KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 28 odsto, a kada posmatramo cjelokupnu spoljnotrgovinsku razmjenu, vidimo da je oko 72 odsto hrane koju konzumiramo uvezeno, naglasili su u STK.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka