Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno oko 200.000 KM, prijavilo se 186 poljoprivrednika.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, na javni poziv, koji je trajao do 31. avgusta, pristiglo je 186 prijava iz 25 mjesnih zajednica.

U narednom periodu, komisija će po obilasku prijavljenih parcela obaviti bodovanje u skladu s pravilnikom, a rukovodeći se kriterijumima o utvrđivanju uslova za izbor najpovoljnijih projekata u poljoprivredi.

Rekli su u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Pročitajte još...   19 miliona sadnica za bogatije šume

Prema njihovim riječima, za ovu vrstu subvencija poljoprivredi sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Osnovni ciljevi dodjele subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.

Maksimalna sredstva koja su mogla da se dobiju po osnovu javnog poziva utvrđuju su u visini 60 odsto od vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 5.000 KM po projektu. Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mogla prijaviti iznosi pet hektara.

Pročitajte još...   VAŽNO OBAVJEŠTENJE - Obaveza ažuriranja podataka u RPG

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu