Zabrana uvoza svježe govedine u BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zabrana uvoza svježe govedine u BiH

Bosna i Hercegovina do daljnjeg obustavlja uvoz svježeg rashlađenog goveđeg mesa. Od prije dva dana se u zemlju mogu uvesti isključivo zamrznute pošiljke, saznaje portal Capital.

U obavještenju koje je Kancelarija za veterinarastvo uputila odjelima granične veterinarske inspekcije se navodi kako se rješenja za uvoz govedine neće izdavati zbog visokog rizika.

Dozvoljeni uvoz zamrznutih pošiljke govedine podlijegaće rigoroznim kontrolama.

Zamrznuto meso će podlijegati detaljnoj provjeri kroz veterinarski informacioni sistem, naročito provjeri dokumentacije. Potrebno je da špediterima skrenete pažnju da ispravno najavljuju pošiljke, naročito da se vodi računa pri unosu podataka i veterinarskih sertifikata, poručuju iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Farmer iz Gradiške, Ranko Sarajlić i jedan od članova Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kaže kako potpuna zabrana uvoza nije najsrećnije rješenje. Prema njegovom mišljenju, uvoz bi trebalo dozvoliti s tim da bi se na granici postavilo finansijsko opterećenje.

Mislim da nije dobro totalno presijecati uvoz mesa. Najbolje bi bilo da se to zaštiti prelevmanima, to je jedina prava mjera. Na primjer da se po kilogramu uvede prelevman od dvije marke te carina od deset odsto u naredne dvije godine, kaže Sarajlić.

Procjenjuje da bi u slučaju potpune zabrane uvoza došlo do eksplozije cijena na domaćem tržištu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''