Zahlađenje neće škoditi voćkama | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zahlađenje neće škoditi voćkama

Zahlađenje koje je nastupilo u Republici Srpskoj neće pričiniti štetu u voćnjacima već će usporiti rast lisne mase i razvoj pupoljaka, rekao je stručni saradnik za voćarstvo Mirko Јokić.

Vegetacija je krenula početkom marta, što je ranije od višegodišnjeg prosjeka, od 15. do 20. marta. Očekujemo da će, nakon ovog zahlađenja biti normalna situacija.

Rekao je Јokić iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljopriredi pri Ministarstvu poljoprirede šumarsta i vodoprirede Republike Srpske.

Pročitajte još...   Novogradski mljekari isporučuju sve više mlijeka

On je najavio da je krajnji rok za završetak sadnje u voćnjacima i te poslove treba završiti najdalje za sedam dana. Naime, poslije nije preporučljivo.

Sadnja se obavlja dok pupoljci miruju, a problem je ako je sadnica prolistala. Već sada i u trapovima i rasadima su krenuli pupoljci i prilikom sadnje u takvim uslovima sadnice pretrpe šok i prijem je otežan.

Prema njegovim riječima, lijepo vrijeme u februaru omogućilo je da voćari rezidbu počnu ranije. Može se bez problema obavljati do 1. aprila.

Ne treba žuriti pogotovo za bujnije vrste.

Јokić je istakao da je pravo vrijeme za zaštitu zasada od korova i prvo unošenje mineralnih đubriva, KAN-a.

Drugo dodavanje mineralnih đubriva treba obaviti nakon cvjetanja. Kad poraste temperatura vazduha, voćari treba da obrate pažnju na padavine. Kao i mogućnost pojave bolesti i štetočina, te da tako prilagode zaštitu.

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju