“Zaražene maline” nova afera koja potresa BIH | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Zaražene maline” nova afera koja potresa BIH

Više od 400 poljoprivrednika broji astronomske gubitke zbog zaraženih malina koje je UNDP donirao kroz projekat “Odgovor UN-a na poplave u BiH” u periodu od 2014. do 2016. godine, navedeno je u tajnom izvještaju UNDP sastavljenom nakon tužbe jednog od poljoprivrednika. Izvještaj, koji UNDP u BiH već dva mjeseca na sve načine pokušava da sakrije, a koji je u posjedu ATV-a, pokazuje da su maline bile zaražene bakterijskim rakom korijena, piše atvbl.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Maline je posadilo 81 domaćinstvo, čija su zemljišta nakon sadnje kontaminirana i potpuno su neuoptrebljiva sljedećih pet godina. UNDP BiH je priču pokušao da zataška i ponudom novih sadnica vlasnicima zemljišta, a onima koji nisu bili toliko lakomisleni da sade maline na zaraženom zemljištu, ponuđena je poljoprivredna oprema u vrijednosti od po hiljadu maraka. UNDP BiH je na ovaj način upropastio zemljište nekoliko stotina ljudi. Usput je prekršio i nekoliko programskih pocedura UNDP-a.

Pročitajte još...   Bezbjedniji usjevi uz preciznu prognozu

UNDP se nije pridržavao lokalnih zakona čiji je cilj predupređenje uvoza kontaminiranih sadnica. UNDP nije poslao zaposlenog stručnjaka u rasadnik kako bi ispitao maline. Umjesto toga, oslanjao se na dobavljača I zamolio ga da uslika i pošalje fotografije sadnica. Nijedan UNDP-jev agronom nije ispitao cjelokupnu pošiljku prije distribucije. UNDP nije preduzeo zahtjevne mjere kako bi izbjegao štetne uticaje kada je moguća kontaminacija potvrđena, stoji u izvještaju.

[tie_full_img]/tie_full_img]

Uvoznik malina bila je firma “Jafa komerc” iz Mostara koja s UNDP-om BiH nije imala nikakav ugovor, pa su tako zaražene maline formalno-pravno uvezene pro bono. Poljska firma “Hargreaves” isporučila je maline sorte Polka u decembru 2015. godine – bez potvrde fitosanitarnog inspektora da su maline zdrave. UNDP je morao da pregleda maline prije isporuke korisnicima, ali to nije učinio, navodi se u izvještaju.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 07.07.2021. godine

Zvaničnici su objasnili da je uobičajna procedura da se kamioni parkiraju na carinskom terminalu u Sarajevu, do dobijanja analiza sadžaja pošiljki, što košta 200 evra po danu. UNDP očigledno nije imao ni prostornog ni drugog kapaciteta da obavi pregled, pa on nije ni učinjen, piše u izvještaju.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Nekoliko dana nakon uvoza, maline su podijeljene poljopivrednicima. Nakon što su republička i federalna inspekcija utvdile da se radi o zaraženim malinama, naredile su UNDP-u da obustavi isporuku. UNDP nije reagovao ni dvije sedmice nakon naloga inspekcija.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)

Komentariši