Završeno “Stručno savjetovanje – Industrijsko gajenje svinja u sistemu od njive do trpeze, Ražljevo 2018.” | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Završeno “Stručno savjetovanje – Industrijsko gajenje svinja u sistemu od njive do trpeze, Ražljevo 2018.”

U petak 20.04.2018. je u Ražljevu kod Brčkog održano savjetovanje uzgajivača svinja u organizaciji www.agroportal.ba, pod pokroviteljstvom Weld Mag doo. Savjetovanje je okupilo 70-ak uzgajivača svinja i ostalih subjekata koji sudjeluju u svinjogojskoj proizvodnji, kao i goste iz Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta.

Prisutne je pozdravio g. Zoran Kokanović, vlasnik Weld Mag doo koja je pokrovitelj ovog savjetovanja, te se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na neophodnost unapređenja ove vrste poljoprivredne proizvodnje karakteristične za podnevlje Posavine i Semberije, te napomenuo da je ovo tek početak saradnje sa Agroportalom te će i ubuduće podržati ovakve manifestacije.

Na savjetovanju uzgajivači su od predavača Prof. Dr. Vitomira Vidovića imali priliku slušati predavanje na temu uzgoja, selekcije, načina držanja, prehrane i zdravstvene zaštite u svinjogojstvu.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 12.11.2019

Pored praktičnih savjeta, koji se odnose na uzgoj, te noviteta sa tržišta Evropske Unije, Rusije, Kine… Profesor Vidović je skrenuo pažnju na problem, koji je zajednički za region bivše Jugoslavije, a to je “usitnjenjost tržišta” i loša organizacija uzgajivača i prerađivača, gdje mala tržišta kao što je BiH nemaju konkurentnost na globalnom tržištu.

Potrebna je dobra analiza tržišta, kao i organizovanje uzgajivača, bilo u savez, asocijaciju, udruženje, gdje bi se definisali ko su uzgajivači priploda, ko su prerađivači, sa kime se dogovara otkup, kako uticati na zakonodavsto… Prosto rečeno, potrebno je da se ujedinimo, na svim poljima, kako bi smo zajednički radili u korist svih. Naravno u organizovanom modelu, svaki farmer bi zadržao svoj identitet, kao i svoj kapital.

Savjetovanje je zaključeno podjelom knjiga čiji je Prof. Dr. Vitomir Vidović autor, a potom se druženje uzgajivača i svih prisutnih nastavilo uz večeru.

Pročitajte još...   Kako organski proizvođači pripremaju zemljište

Galeriju fotografija možete pogledati ispod

[tie_slideshow]

[tie_slide]  [/tie_slide]

[tie_slide]  [/tie_slide]

[tie_slide]  [/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[tie_slide][/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Kompletnu prezentaciju Prof. Dr. Vidovića možete takođe preuzeti ispod

[button color=”green” size=”medium” link=”https://agroportal.ba/wp-content/uploads/2018/04/Prezentacija-Prof.-Dr.-Vitomir-Vidović.pdf” icon=”” target=”true”]Prezentacija Dr. Vitomir Vidović [/button]

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća

Komentariši