Zbog poplava za jedan dan ostao bez svega, četiri godine kasnije ima farmu sa 400 goveda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Zbog poplava za jedan dan ostao bez svega, četiri godine kasnije ima farmu sa 400 goveda

Regionalno poznata fotografija krave, koja sa blakona kuće zuri u potopljenu štalu, snimljena je na imanju Čede Borojevića (70) u okolini Šamca u maju 2014. godine, piše srpskainfo.com

Velika šteta

Katastrofu koju je pretrpjelo ovo veliko gazdinstvo teško je opisati brojkama i riječima, ali ostaće zabilježeno da se 341 govedo iz Čedine štale utopilo, farma je pretrpjela ukupnu štetu procijenjenu na oko 4 miliona KM, u vodi su nestale i zalihe hrane, usjevi, mehanizacija… Sve što je stvarao 15 godina nestalo je za jedan dan.

Ipak, danas je gazdinstvo Čede Borojevića ne samo obnovljeno, nego je uspješnije nego ikad – u obnovljenim štalama 450 grla goveda, proizvodnja mlijeka veća od milion litara godišnje, plus prodaja za tov i priplod, te planovi za otvaranje repro centra za proizvodnju vrhunskih sorti teladi.

Zapeo pa radio

Na pitanje kako je u svemu tome uspio i u “čemu je tajna”, vedri Čedo, inače zvanično već godinama u penziji, uz smijeh odgovara:

Lako! Zapeo sam, pa radio. Kako sam stekao ono prije poplave, tako sam obnovio i stvorio ovo što danas imam.

Dodaje da su mu mnogo pomogli prijatelji, radnici na farmi i međunarodni donatori, te da je iz Fonda solidarnosti RS dobio oko 10 odsto od novca potrebnog za obnovu.

Velika je pomoć i kad vas neko pozove telefonom, pita kako si i kako posao, treba li ti šta. Mnogi su prijatelji zavrnuli rukave, uzeli alat i zajedno sa mnom i mojim radnicima spasavali moju imovinu, kao svoju. To se ne zaboravlja, prisjeća se Čedo.

Nakon poplave prvo se posvetio obnovi stada, te čišćenju, dezinfikovanju i popravci štala i drugih objekata. Potom je kupovao zemlju, obnavljao mehanizaciju. Bio je to veliki posao, ali nakon dvije godine, ponovo je stao na noge.

Ni danas se ja nisam, da kažem, vratio u potpuno normalan život, ali posao napreduje, uvodimo nove tehnologije, imamo jedno od najsavremenijih farmi u RS, kaže Čedo.

Danas ima od 400 do 450 krava i teladi, koje hrani sa vlastite farme. Obrađuje 1oo hektara svoje zemlje, te 70 hektara zakupljenih od drugih privatnika, ali manjak parcela za obradu mu je glavna prepreka za dalji razvoj.

Od države nisam dobio ništa zemlje pod koncesiju. Dobio sam samo 45 hektara u zakup, ali ni tu još nisam došao u posjed. Trebalo bi mi još zemlje da proširim proizvodnju, zaključuje Čedo.

Čedo na Jahorina ekonomskom forumu

Čedo Borojević je na nedavno održanom “Jahorina ekonomskom forumu”  bio uvodničar na panelu „Poljoprivreda kao (ne)iskorištena šansa“. Poljoprivrednik iz Šamca je među brojnim ekonomistima, političarima i univerzitetskim profesorima, bio jedan od najzapaženijih govornika.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske

Komentariši