Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Јanjski kajmak”, iz Strojica kod Šipova, dobilo je Elaborat za zaštitu oznake geografskog porjekla janjskog kajmaka. 

Ovo je prvi korak prema brendiranju i evropskom tržištu.

Na Јanjskoj visoravni proizvodnjom kajmaka i sira pletenice bavi se 40-tak domaćinstava.

Formirano je Udruženje “Јanjski kajmak”, koje je uz pomoć stručnjaka iz Beograda izradilo eleborat o zaštiti oznake geografskog porjekla svojih proizvoda i priprema brendiranje proizvoda. Јanjski kajmak i sir uskoro će se naći i na tržištu Evropske unije.

Za naš kraj to veoma mnogo znači. Imaćemo više prilika da prodamo svoj proizvod – rekla je Rada Džakić, predsjednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača i žena “Јanj” Strojice.

Dragica Milovac specijalizovala se za proizvodnju janjskog sira pletenice.

Pročitajte još...   Sve više mlijeka "teče" na inostrano tržište

Proizvođači janskog kajmaka i sira do ljeta dobiće tri mini sirane.

Mi ovdje imao i značaju mini mljekaru, otkupnu stanicu Kovačić koja prerađuje 2.000 litara dnevno. Tako da je Јanjski kajmak već prisutan na tržištu kao komercijalni – istakao je Stojan Kozomara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Mihajlo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd dodao je da su oni obradili tri proizvoda: Јanjski kajmak, Јanjsku pletenicu i janjski polutvrdi sir.

Utvrdili smo bakteriološki, hemijski i organoleptički da može da se proizvodi i da može da se proizvodi i da može da se brendira, odnosno geografski zaštiti Јanjski kajmak.

Područje Јanjske visoravni je izuzetno pogodno za stočasrtvo, proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pročitajte još...   Sirevi i kefir PO RECEPTU IZ AUSTRALIJE

Izvor: RTRS.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord