Srijeda , Septembar 18 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro oglasi / Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU

Јanjski kajmak i sir-pletenica uskoro brendirani i na tržištu EU

Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Јanjski kajmak”, iz Strojica kod Šipova, dobilo je Elaborat za zaštitu oznake geografskog porjekla janjskog kajmaka. 

Ovo je prvi korak prema brendiranju i evropskom tržištu.

Na Јanjskoj visoravni proizvodnjom kajmaka i sira pletenice bavi se 40-tak domaćinstava.

Formirano je Udruženje “Јanjski kajmak”, koje je uz pomoć stručnjaka iz Beograda izradilo eleborat o zaštiti oznake geografskog porjekla svojih proizvoda i priprema brendiranje proizvoda. Јanjski kajmak i sir uskoro će se naći i na tržištu Evropske unije.

Za naš kraj to veoma mnogo znači. Imaćemo više prilika da prodamo svoj proizvod – rekla je Rada Džakić, predsjednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača i žena “Јanj” Strojice.

Dragica Milovac specijalizovala se za proizvodnju janjskog sira pletenice.

Proizvođači janskog kajmaka i sira do ljeta dobiće tri mini sirane.

Mi ovdje imao i značaju mini mljekaru, otkupnu stanicu Kovačić koja prerađuje 2.000 litara dnevno. Tako da je Јanjski kajmak već prisutan na tržištu kao komercijalni – istakao je Stojan Kozomara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Mihajlo Ostojić sa Poljoprivrednog fakulteta Beograd dodao je da su oni obradili tri proizvoda: Јanjski kajmak, Јanjsku pletenicu i janjski polutvrdi sir.

Utvrdili smo bakteriološki, hemijski i organoleptički da može da se proizvodi i da može da se proizvodi i da može da se brendira, odnosno geografski zaštiti Јanjski kajmak.

Područje Јanjske visoravni je izuzetno pogodno za stočasrtvo, proizvodnju ekološki čistog, visoko kvalitetnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: RTRS.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Zlatne medalje za romanijski skorup i dimljeni sir na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu

Udruženje proizvođača “Romanijski skorup –kajmak”  osvojilo je dvije zlatne medalje za mladi dimljeni kajmak i …