193 heroja poljoprivrednika iz Prijedora! | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

193 heroja poljoprivrednika iz Prijedora!

Štićenici Doma za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju u Čirkin Polju kod Prijedora imaju mini pogon za proizvodnju šampinjona, dva oveća plastenika i parcelu na kojoj uzgajaju sve vrste povrća…

Između je voćnjak, a u blizini mini pekara iz koje svakodnevno izlazi 300 vrućih vekni hljeba. Sve ide za potrebe kuhinje doma, a ono što preostane u mini hladnjaču kapaciteta oko pet tona, piše avaz.ba

Rajko Drinić, direktor ovog doma, pojašnjava da im je pogon za proizvodnju šampinjona prije dvije godine donirala japanska vlada. Do sad su u četiri ciklusa ubrali oko šest tona kvalitetnih gljiva.

Na ovim poslovima u radnookupacionoj terapiji angažovano je između šest do osam korisnika zajedno sa stručnim osobljem. Štićenici rade prema svojim mogućnostima i potrebama. Najviše posla ima za vrijeme berbe i kad se vreće slažu na police, kaže Drinić.

Viškova nema, jer je proizvodnja isključivo prilagođena potrebama doma.

Zato su i određena četiri ciklusa, mada ih je realno moglo biti i više, kaže Drinić.

Dom za mušku djecu i omladinu u Čirkin Polju vjerovatno je jedina ustanova ovakvog tipa u BiH koja funkcioniše na ovom principu, što, prema Drinićevim riječima, ima dvostruke efekte, angažovanje korisnika i svojevrsne uštede.

Pročitajte još...   Prijedor: Neophodna hladnjača za skladištenje voća

Na ovećoj parceli u blizini stambenih objekata doma posađeno je 230 kilograma luka i više od 250 kilograma sjemenskog krompira, a u plastenicima su krastavci.

I to je sve samo za potrebe naše kuhinje, kaže Predrag Gnjatović, jedan od stručnih saradnika doma.

U domu trenutno borave 193 štićenika iz BiH, Crne Gore i Hrvatske. Za šest štićenika, državljana Hrvatske, posljednjih 15-ak godina niko ne plaća boravak.

Pokušavali smo dva puta da to riješimo preko nadležnih ministarstava. No, nismo dobili neke pozitivne odgovore, tako da je taj problem još neriješen. Ali smo ih ostavili u domu. Imaju sve uslove kao i drugi korisnici. Oni su naši, „domski“ ljudi, kaže Drinić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)

Komentariši