2017. godina jedna od lošijih za pčelare Zvorničke regije | Agroportal.ba
Agro vijesti

2017. godina jedna od lošijih za pčelare Zvorničke regije

Prošla godina bila je jedna od najlošijih za pčelare, koji nisu imali puno izbora da pomognu pčelinjim društvima i ostvare proizvodnju, rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Mirjanić, prenosi blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Srna

Mirjanić, koji je juče u Zvorniku održao predavanje o radovima u pčelinjaku, izrazio je nadu da će pčelarska sezone ove godine, biti dobra.

On je istakao da je pčelare upoznao o neophodnosti pravovremenog proširenja legla i adekvatne zamjene matica s ciljem da se, ako vremenske prilike dozvole, što više iskoristi predstojeća pčelinja paša.

Pročitajte još...   Slabiji prinos meda, kvalitet odličan

Predsjednik Udruženja pčelara “Bagrem” Zvornik Radovan Stevanović rekao je da je prošla godina bila veoma loša za pčelare sa područja zvorničkog kraja kada je riječ o unosu meda i ostalih pčelinjih prinosa, te da su imali slučaj da su morali nekoliko pčelinjih društava ugasiti, zbog bolesti “američka trulež”.

On je napomenuo da resorno ministarstvo Vlade Republike Srpske daje pet KM podsticaja po košnici, te da broj košnica za podsticaj, koje su registrovane, nije limitiran.

Pročitajte još...   Brčacima isplata dijela podsticaja do kraja maja

Stevanović je rekao da gradsko Odjeljenje za društvene djelatnosti, privredu i poljoprivredu izdvaja sedam KM za pčelare koji imaju do 50 registrovanih pčelinjih košnica.

Predavanje je organizovalo Udruženje pčelara “Bagrem”. Udruženje broji oko 110 članova i ima do 15.000 košnica.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka