Utorak , 26 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / 95 miliona KM uloženo u mljekarski sektor, za posljednje četiri godine

95 miliona KM uloženo u mljekarski sektor, za posljednje četiri godineU posljednje četiri godine, Vlada Republike Srpske u mljekarski sektor uložila je oko 95 miliona maraka ili prosječno godišnje oko 25,5 miliona. Podsticajna sredstva farmeri su iskoristili za proširenje matičnog stada i investicije koje obezbjeđuju projizvodnju mlijeka u ekstara klasi, piše rtrs.

Radomir Tošić iz Elezagića, kod Gradiške, zahvaljujući na podsticajima Vlade Republike Srpske osnovno stado s početna tri grla povećao je na 130 od kojih je 60 u proizvodnom ciklusu s dnevnom proizvodnjom od 1.150 litara mlijeka.

Ja sam svu premiju iskorištavao u proširenje stada i objekata kao i za nabavku opreme. Podsticaje od mehanizacije sam sve ubacivao u novu mehanizaciju. Znači ako napavim jedan podsticaj na traktoru ili priključku, nije bitno, ja kupujem drugi i domirujem i kupujem nove tako da postižem bolje uslove za rad, pojasnio je Tošić.

Primjer Tošića slijedili su i ostali proizvođači mlijeka tako da je prosječna mliječnost grla u posljednje četri godine povećana sa 2.700 na 3.700 litara. Istovremeno rast proizvodnje pratilo je i povećanje otkupa mlijeka sa 105 na 111 miliona litara što predstavlja povećanje od pet procenata.

Istovremeno došlo je do ukrupnjavanja proizvodnje tako da je povećan broj farmi preko 10 odnosno 50 grla. Uvođenjem dodatne kontrole mlijeka na 1.096 registrovanih sabirnih mjesta povećano je i učešće mlijeka ekstra klase. Pozitivnim rezultatima povećanja kvaliteta mlijeka znatno su doprinijeli kontorlni asistenti Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ja njih ne doživljavam kao neke inspektore, jer oni rade svoj posao, a ja radim svoj posao. Da bi izašli u Evropu i imali izvoz mi moramo imati i kvalitet, tako da je njihov zadatak da nas kontrolišu, a naš je da mi postignemo rezultate koji su traženi od nas i mi tu nemamo šta pričati, dodao je Tošić.

Ohrabruje činjenica da je vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini iznosila 370.617.327 maraka što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za sedam procenta. U strukturi izvoza najveći rast ostvarili su proizvodi iz grupe mlijeko i mlječni proizvodi za 34,67 procenata.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji oko 500.000 KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo …