Četvrtak , 9 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Voćari dezinfikuju Prijedor i okolinu

Voćari dezinfikuju Prijedor i okolinu

U Prijedoru su večeras počeli dezinfekciju grada da obavljaju i voćari sa svojom mehanizacijom.

 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da će voćari dezinfikovati javne gradske i seoske površine.

Ova akcija će se nastaviti i dalje. Mi se i dalje borimo sa ovim virusom, koji se kao pošast nadvio na cijeli svijet. Vjerujemo da ćemo suzbiti što više pojavu virusa u našem gradu.

Đaković dodaje da su voćari, kao i omladina koja se javila da pomogne, prijatelji grada.

Odazvali su se voćari koji izuzetno dobro sarađuju sa Gradom Prijedorom. Grad Prijedor njima pomaže podsticajima za voćarstvo; prije godinu dana uputio im je veliku pomoć kada su se desile štete od mraza, gradimo im hladnjaču za deponovanje voća do bolje cijene za prodaju, a oni nama pomažu u ovoj teškoj situaciji kada je grad ugrožen virusom korona.

Rekao je Đaković.

Predsjednik Udruženja voćara Mladen Marjanović je izjavio da voćari počinju dezinfekciju ulica i gradskih i prigradskih naselja.

Dezinfikovaćemo Kozarac, Omarsku, dio Ljubije i ostala naselja izvan Prijedora. Pozvali su nas za jednu intervenciju, a mi smo predložili da proširimo saradnju.

Kaže Marjanović.

Šef Tima za dezinfekciju Zlatko Ritan izjavio je da se na ovaj način nastavlja dezinfekcija u prvom krugu.

Neki dan smo završili gradsku zonu. Sada smo dobili dodatne mašine, imamo 15 mašina na raspolaganju, tako da ćemo dezinfikovati gradsku, prigradsku zonu, Omarsku sa širim obuhvatom sela, tako isto i Kozarac. Sva sela koja ne budu u ovom krugu obuhvaćena biće narednih dana. Imamo jednu ekipu u Hambarinama, koja bi trebala završiti taj dio i krenuti prema Ljubiji, ako ne večeras onda sutra. Sutra će dezinfikovati Brezičane i Ljubiju, tako da sutra očekujemo završetak ovog kruga.

Objasnio je Ritan.

On je dodao da je dezinfekcija redovan posao koji će trajati, te da su spremni da je obavljaju duži period.

Sutra će volonteri pomagati dezinfekciju, sutra su na redu zaposleni iz  Nacionalnog parka Kozara da nam pomognu. Imamo Elektrodistribuciju i Šumariju, i druga javna preduzeća koja će dati svoju radnu snagu. Mi ćemo obezbijediti mašine i materijal i prskaćemo pješačke staze, parkove, dječije igraonice i mjesta gdje traktori nisu u mogućnosti da priđu. To ćemo sve završiti u prvom krugu i mislim da će to postati redovan sedmični posao.

Izjavio je Ritan.

On je dodao da je osnovan i Volonterski servis, te da će tokom sutrašnjeg dana Štab odlučiti kako će funkcionisati.

Pregovaramo sa tržnim centrima, koji bi trebalo da pripremaju pakete za dostavu, a i taksi službe su pokazale spremnost da izađu u susret našim sugrađanima kako bi smanjili rizik starijih ljudi da izlaze u redovnu kupovinu. Stvorićemo sistem da se telefonskim putem obezbijedi određeni broj namirnica koji će se donositi. Stariji sugrađani će zvati telefonom i govoriti šta im je potrebno, to će biti dostavljeno prodavnicama koje će pripremiti robu, a taksi službe će voziti na adrese.

Rekao je Ritan.

 

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Italijanski mljekar sjajnom idejom spasio poslovanje

​Bitka njegove zemlje s Briselom zbog ‘korona obveznica’ očajnom je italijanskom mljekaru dala ideju: Zašto …