 
							Institut za stočarstvo u Beogradu razvio je inovativnu liniju hibridnih mesnih proizvoda koji kombinuju meso i biljne komponente, s ciljem smanjenja negativnog uticaja proizvodnje mesa na životnu sredinu i smanjenja troškova proizvodnje, izjavio je danas pomoćnik direktora za nauku tog instituta Nikola Stanišić.
On je na 15. Međunarodnom simpozijumu “Savremeni trendovi u stočarstvu”, u organizaciji Instituta za stočarstvo Beograd – Zemun od danas do 31. oktobra, rekao da industrija mesa ne može da opstane bez inovacija, javio je Tanjug.
– Potrebno je zadovoljiti nutritivne potrebe potrošača, a istovremeno smanjiti emisiju gasova staklene bašte i potrošnju resursa – kazao je Stanišić.
Kako je objasnio Institut za stočarstvo već par godina radi na spajanju tradicionalne tehnologije proizvodnje mesa sa inovativnim tehnologijama i prije godinu dana je osnovao “spin-off “kompaniju “Super proizvodi od mesa”, koja razvija i proizvodi hibridne kobasice koje kombinuju meso sa biljnim komponentama.
Ta kompanija, kako je dodao, posluje po biznis modelu koji podrazumijeva da će tehnologiju nuditi i drugim proizvođačima u zemlji i inostranstvu.
Naveo je i da ti novi proizvodi koji se razvijaju i čiji je planiran početni obim proizvodnje oko jedne tone mjesečno, nose nazive – super grčka, super orijent, super pikant i super jagnjeća kobasica, kao i da se očekuje da će se u maloprodaji naći narednog mjeseca.
– Naš cilj je da snizimo cenu proizvodnje i da ponudimo proizvode koji će biti čak jeftiniji od tradicionalnih mesnih prerađevina – rekao je Stanišić.
Prema njegovim riječima, već su potpisani ugovori sa dvije strane kompanije iz Njemačke, kojima će biti prodata licenca za novu tehnologiju.
– Želimo da pokažemo da inovacije u industriji mesa mogu da dođu iz Srbije i da budu konkurentne na evropskom tržištu – zaključio je Stanišić.
Učesnici 15. Međunarodnog simpozijuma “Savremeni trendovi u stočarstvu” koji se održava u beogradskom hotelu Putnik In su naučnici iz 16 evropskih zemalja, kao i njih više od 50 iz Srbije, odnosno iz domaćih renomiranih istraživačkih i obrazovnih institucija među kojima su Poljoprivredni fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, kao i Agronomski fakultet u Čačku i Fakultet veterinarske medicine.
Prisutni su i predstavnici Instituta za zaštitu životne sredine, Veterinarskog istraživačkog instituta iz Beograda i Novog Sada, kao i Instituta za krmno bilje Kruševac i Instituta za kukuruz Beograd.
Međunarodni simpozijum “Savremene tendencije u stočarskoj proizvodnji” organizuje se uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.
(glassrpske.com)

 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			