 
							U Brčkom je počela izgradnja „Kuće zdrave hrane“ koja se realizuje u skladu sa sporazumom kojeg su prošle godine potpisali gradonačelnik Distrikta i predstavnici Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija u Italiji u ukupnom iznosu od 80 hiljada evra.
Glavni cilj projekta jeste jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača i prerađivača hrane u BiH, kako bi se olakšalo usvajanje evropskih standarda u domenu ekološke poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja.
Taj projekat je usklađen sa načelima strategije „Od polja do stola“ unutar EU Zelenog plana, koja promoviše smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika, proširenje površina pod organskom proizvodnjom, očuvanje biodiverziteta i održivu preradu hrane, prije svega zdrave hrane.
– Izgradnja ovog objekta montažno demontažnog tipa započela je u naselju „Š“ u Brčkom gde će nakon završetka radova naši poljoprivredni proizvođači imati priliku da svoje proizvode zdrave hrane izlože i prodaju na zatvorenoj i uređenoj površini od 60 metara kvadratnih – istakla je Svjetlana Đukić, viši stručni saradnik u Odeljenju za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta za Radio Brčko.
Fokusne kategorije proizvoda uključene u projekat su mlečni proizvodi, krompir, med i šumski plodovi.
Cilj projekta, koji se osim u Brčko distriktu realizuje u još nekoliko gradova u BiH, je da pruži podršku poljoprivrednim i prehrambenim proizvođačima stvarajući prostor za promociju zdravih i ekoloških poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Očekuje se da će projekat podstaći ekonomske aktivnosti i otvoriti nova radna mesta čime će se dodatno osnažiti lokalna zajednica.
(agrotv.net)

 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			 
			     			