Vlada Republike Srpske izdvaja 2.000.000KM za interventni otkup tovnih junadi u Republici Srpskoj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Vlada Republike Srpske izdvaja 2.000.000KM za interventni otkup tovnih junadi u Republici Srpskoj

Boris Pašalić

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas, na 44. sjednici, održanoj u Banjaluci, Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg mesa u Republici Srpskoj.

Vlada će izdvojiti 2.000.000KM za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi u Republici Srpskoj, s ciljem zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, rekao je da će ova mjera biti realizovana do kraja januara 2020. godine.

Ova mjera važi samo za privredne subjekte i proizvođ​ače iz Republike Srpske. Dakle, privredni subjekti koji otkupe junad, zakolju ili dalje trguju sa njom prema afričkim zemljama, će imati određeni podsticaj po kilogramu žive vage.

Istakao je resorni ministar i dodao da je zagarantovana cijena prema proizvođačima 3,9KM po kilogramu žive vage.

Ministar Pašalić objasnio je da je proizvodnja junećeg mesa u Republici Srpskoj u prethodne četiri godine gotovo udvostručena.

Taj rast proizvodnje junetine u Republici Srpskoj je bio motivisan dobrim trgovinskim ugovorima sa Turskom, međutim, ove godine je taj aranžman izostao. Osim određenih sporazuma nemamo realizaciju tog ugovora.

Rekao je ministar Pašalić.

Ministar poljoprivrede naglasio je da se u stajama trenutno nalazi preko 7.000 junadi, spremnih za isporuku, koje domaći proizvođači ne mogu prodati na domaćem tržištu.

Takođe, vrlo je uznemirujuća činjenica da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz Evropske unije. Nakon Hong Konga i Gane, BiH je treća i uvozimo oko 36.000 tona, dok ostalih balkanskih zemalja nema ni u prvih 15. To je zaista nešto čime se perspektivno moramo ozbiljnije baviti.

Ministar Pašalić rekao je da je saradnja sa ministrom spoljne trgovine i ekononomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem bila dobra.

Zaista smos e dobro razumjeli, ne mogu reći nijednu lošu riječ, ali osim razgovora i zaključaka, nema realizacije ni ugovora sa Turskom, niti mjera koji mogu proizaći iz Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH, a koje se odnose na eventualne barijere ili mjere u vezi ograničenja uvoza tih proizvoda iz drugih zemalja.

Ministar poljoprivrede pojasnio je da postoji razrađen mehanizam kroz ovaj Zakon.

Ovaj mehanizam se stidljivo koristi. Još nismo pokazali potrebnu odlučnost, kao neke druge zemlje u okruženju, da aktiviramo te mjere i u prvi plan stavimo interese naših poljoprivrednih proizvođača, a u drugi plan interese trgovaca i poljoprivrednih proizvođača u drugim zemljama.

Moguć izvoz junadi 

Prema njegovim riječima, postoji najava da bi mogao krenuti izvoz junadi za Tursku.

Ako se ne desi, mi procjenjujemo da bismo u ovom dvomjesečnom periodu mogli polako da smanjujemo pritisak i tako pomognemo našim proizvođačima.

Vlada Republike Srpske, na današnjoj sjednici, usvojila je i Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2019/20. godini.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 17.10.2017.

Ministar Pašalić rekao je da jesenja sjetva trenutno u toku, ali da postoje određena kašnjenja zbog manjka vlage u zemljištu.

Očekujemo da će naši poljoprivredni proizvođači zasijati oko 43.000 hektara pod pšenicom, a kada gledamo ostala strna žita i uljanu repicu, ukupna zasijana površina će biti oko 69.000 hektara.

Ministar poljoprivrede rekao je da je cijena sjemena pšenice u odnosu na prethodnu godinu veća za 10%, ali da su cijene ostalih repromaterijala na nivou prošlogodišnjih.

Prosječni troškovi sjetve jednog hektara pšenice će biti oko 1.220KM, što je za 5% više nego prošle godine.

Ministar Pašalić zaključio je da je do sada zasijano 50% zemljišta, a da bi sjetva, nakon najavljenih padavina, u narednih 15 dana trebalo da bude uspješno okončana.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj