Agronom Nikola Lakić najnovija tehnološka dostignuća primijenjuje u vlastitoj proizvodnji povrća | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Agronom Nikola Lakić najnovija tehnološka dostignuća primijenjuje u vlastitoj proizvodnji povrća

Nikola Lakić

Nikola Lakić, mladi agronom iz lijevčanskog sela Kukulje, napustio je veoma profitabilni radni angažman u jednoj multikompaniji iz oblasti poljoprivrede i vratio se da unaprijedi proizvodnju na vlastitom imanju. Rezultati koje je postigao u kratkom peridu su izvanredni. 

Nikola Lakić

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podigao je savremene skladišne kapacitete, zanovio mehanizaciju i unio novi pristup u samoj proizvodnji. Sa zadovoljstvom je to i pokazao ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću i njegovim saradnicima, koji su obišli Lakićevo imanje.

Na ovom imanju sam četvrta generacija Lakića i želim da ostavim dubok trag. Odlučno sam primijenio najnoviju tehologiju i to se rezultovalo 20 dana ranijom proizvodnjom, sa 20 procenata većim prinosom i daleko boljim kvalitetom. Uzgajamo osam povrtlarskih kultura. Crveni luk nam je osnovni usjev, potom kupus,lubenice, zelena salata, krastavci, krompir i dinje po potrebi, kaže Nikola.

Nikola je , kako kaže, obišao Evropu uzduž i poprijeko i ‘snimio’ ono najbolje u provrtarskoj proizvodnji. Svjestan činjenice da Lijevče polje ima najbolje agroekološke uslove, njegova porodica dugu povrtlarsku tradiciju, a on potrebno znanje iz struke, zavrnuo je rukave i prihvatio se posla.

Uveo sam nove sorte i hibride u proizvodnju, kupus i zelenu salatu sam počeo navodnjavati sistemom kap po kap na otvorenom, uzgajati ih na crnoj mač foliji i primjenu agrila za pokrivanje. Na taj način sam obezbijedio kvalitet, profitabilnost i povjerenje kod kupaca, rekao je Nikola Lakić.

Nikola Lakić

Značajna podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kaže da je Nikola dokazao da se modernim pristupom poljoprivredi  na istoj površini mogu obezbijediti bolji i veći prinosi i kvalitetnije povrće.

Nikola je bio naš student, usavršio je svoje znanje u velikoj kompaniji i vratio se u Kukulje. Ministarstvo ga snažno podržava i to je naš koncept. Povrtlarstvo je zanimljivo jer  se sa relativno malih površina ostvaruju visoki prinosi, rekao je ministar Pašalić.

Boris Pašalić i Nikola Lakić

Korona virus, kako kaže Nikola Lakić, u februaru i martu zabrinula je i njega i njegove kolege, ali svaka nedaća ima i svoje dobre strane, pa tako i ova pandemija.

Proradila je svijest da se moramo oslanjati jedni na druge. Tako su se domaći trgovački centri i potrošači okrenuli nama, domaćim proizvođačima. Uz nas je i naše ministarstvo, bez koga ovo što smo postigli ne bismo postigli tako brzo. Idemo dalje, rekao je Lakić.

Nikola Lakić je četvrta generacija povrtlara na porodičnom imanju u Kukuljama. Obnovio je mehanizaciju, izgradio savremeni skladišni prostor, a na jesen očekuje nabavku novog, velikog traktora. Nakon posjete ministra Pašalića, obilaska parcela i obećane podrške, optimizam je značajno porastao kod ovog stručnjaka koji na domaćim parcelama postiže svjetske rezultate.

Pročitajte još...   Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara

Boško Grgić 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''