Agronom Nikola Lakić najnovija tehnološka dostignuća primijenjuje u vlastitoj proizvodnji povrća | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Agronom Nikola Lakić najnovija tehnološka dostignuća primijenjuje u vlastitoj proizvodnji povrća

Nikola Lakić

Nikola Lakić, mladi agronom iz lijevčanskog sela Kukulje, napustio je veoma profitabilni radni angažman u jednoj multikompaniji iz oblasti poljoprivrede i vratio se da unaprijedi proizvodnju na vlastitom imanju. Rezultati koje je postigao u kratkom peridu su izvanredni. 

Nikola Lakić

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podigao je savremene skladišne kapacitete, zanovio mehanizaciju i unio novi pristup u samoj proizvodnji. Sa zadovoljstvom je to i pokazao ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću i njegovim saradnicima, koji su obišli Lakićevo imanje.

Na ovom imanju sam četvrta generacija Lakića i želim da ostavim dubok trag. Odlučno sam primijenio najnoviju tehologiju i to se rezultovalo 20 dana ranijom proizvodnjom, sa 20 procenata većim prinosom i daleko boljim kvalitetom. Uzgajamo osam povrtlarskih kultura. Crveni luk nam je osnovni usjev, potom kupus,lubenice, zelena salata, krastavci, krompir i dinje po potrebi, kaže Nikola.

Nikola je , kako kaže, obišao Evropu uzduž i poprijeko i ‘snimio’ ono najbolje u provrtarskoj proizvodnji. Svjestan činjenice da Lijevče polje ima najbolje agroekološke uslove, njegova porodica dugu povrtlarsku tradiciju, a on potrebno znanje iz struke, zavrnuo je rukave i prihvatio se posla.

Uveo sam nove sorte i hibride u proizvodnju, kupus i zelenu salatu sam počeo navodnjavati sistemom kap po kap na otvorenom, uzgajati ih na crnoj mač foliji i primjenu agrila za pokrivanje. Na taj način sam obezbijedio kvalitet, profitabilnost i povjerenje kod kupaca, rekao je Nikola Lakić.

Nikola Lakić

Značajna podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić kaže da je Nikola dokazao da se modernim pristupom poljoprivredi  na istoj površini mogu obezbijediti bolji i veći prinosi i kvalitetnije povrće.

Nikola je bio naš student, usavršio je svoje znanje u velikoj kompaniji i vratio se u Kukulje. Ministarstvo ga snažno podržava i to je naš koncept. Povrtlarstvo je zanimljivo jer  se sa relativno malih površina ostvaruju visoki prinosi, rekao je ministar Pašalić.

Boris Pašalić i Nikola Lakić

Korona virus, kako kaže Nikola Lakić, u februaru i martu zabrinula je i njega i njegove kolege, ali svaka nedaća ima i svoje dobre strane, pa tako i ova pandemija.

Proradila je svijest da se moramo oslanjati jedni na druge. Tako su se domaći trgovački centri i potrošači okrenuli nama, domaćim proizvođačima. Uz nas je i naše ministarstvo, bez koga ovo što smo postigli ne bismo postigli tako brzo. Idemo dalje, rekao je Lakić.

Nikola Lakić je četvrta generacija povrtlara na porodičnom imanju u Kukuljama. Obnovio je mehanizaciju, izgradio savremeni skladišni prostor, a na jesen očekuje nabavku novog, velikog traktora. Nakon posjete ministra Pašalića, obilaska parcela i obećane podrške, optimizam je značajno porastao kod ovog stručnjaka koji na domaćim parcelama postiže svjetske rezultate.

Pročitajte još...   IPARD sredstava, neiskorištena od strane poljoprivrednika

Boško Grgić 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji